Lukijalta: | Sanoilla on merkitystä

Vaaliareena: Tämä kirjoitus on osa Helsingin Uutisten vaaliareena -palstaa.

Mikael Ojala

erikoislääkäri Helsingin Vihreät

Olen omassa lääkärintyössäni pyrkinyt sanomaan asioita sellaisella suomen kielellä, joka on ensinnäkin ymmärrettävää ja toiseksi välttää antamasta epäedullista piiloviestiä. Nivelrikkoa ei pidä nimittää artroosiksi, koska se ei ole suomea, mutta ei myöskään kulumaksi, koska se viestisi, että nivel voi käytössä kulua. Tämähän ei pidä paikkaansa.

Sanojen merkitys nousi esiin, kun uutisoitiin Kemin uuden tehtaan rakennuspäätöksestä. Tiedotusvälineissä käytettiin laajalti termiä ”biotuotetehdas”. Tämä sana tuo useimmille mieleen uudet puusta jalostetut innovaatiotuotteet. Kuitenkin tehtaan päätuote on sellu, jota Suomessa on tehty puusta 140 vuoden ajan.

Tehtaalla on merkittäviä myönteisiä talousvaikutuksia. Hanke on kuitenkin ongelmallinen luonnonvarojen käytön ja ilmastomuutoksen torjunnan näkökulmasta. Laitoksen kutsuminen biotuotetehtaaksi vaikuttaa kielelliseltä viherpesulta.

Termeillä on vaikutus ymmärrykseen hankkeen ekologisesta kestävyydestä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut