Pääkirjoitus Helsingin vaalitaistosta tulee odotetun tiukka – Pihan ja kokoomuksen pakko tehdä kova kampanja, jos mielivät voittaa

Vihreät on noussut kokoomuksen ohi Helsingin suosituimmaksi puolueeksi, selviää Tietoykkösen helmikuussa tekemästä tutkimuksesta. Vihreiden kannatus on nyt 23,5 prosenttia ja kokoomuksen 22,9 prosenttia.

Molemmat puolueet ovat menettäneet kannatustaan verrattuna vuoden 2017 kuntavaaleihin, kokoomus selvästi enemmän. Edelliset kuntavaalit voittaneen kokoomuksen kannatus putosi yli viisi prosenttiyksikköä. Toiseksi tulleilla vihreillä pudotusta oli nyt puoli prosenttiyksikköä.

Näiden kahden suurimman puolueen kannatusta ovat syöneet perussuomalaisten ja demarien nousu sekä Liike Nytin tulo puoluekartalle.

Taistelu pääkaupungin suurimman puolueen ja pormestarin paikasta on siis juuri niin tiukka, kuin on ennakoitukin. Vihreiden valtakunnallisen kannatuksen lasku ei näytä realisoituvan kovin pahasti kannatukseen Helsingissä.

Tämä tarkoittaa sitä, että kokoomuksen ja heidän pormestariehdokkaansa Kirsi Pihan täytyy nyt todella pian ja näkyvästi saada vaalivankkurinsa liikkeelle, jos vaalivoitto todella on tähtäimessä. Yksi mauton kirosanalla höystetty twiitti ei voittoon kanna.

Perussuomalaiset on lähes tuplannut kannatuksena ja noussut Tietoykkösen gallupin perusteella Helsingin neljänneksi suurimmaksi puolueeksi ohi vasemmistoliiton. Vaikka taso on paljon valtakunnan tasoa perässä, tarkoittaa se silti isoa vaalivoittoa. Toki äänestäjien on hyvä ymmärtää, että todelliseen pormestarikisaan ei puolueella Jussi Halla-ahosta huolimatta ole Helsingissä mitään saumoja.

Kyselyn mukaan perussuomalaisten kannatus on kasvanut Helsingissä kuusi prosenttiyksikköä vuoden 2017 kuntavaaleihin verrattuna.

Kolmantena olevien demareiden kannatus nousi Helsingissä 13,8 prosentista 15,4 prosenttiin, eli haave todellisesta pormestarikisaan nousemisesta on vielä kaukana. Ylen helmikuun alun gallupin mukaan SDP oli Suomen suosituin puolue, Helsingissä tästä ei ainakaan vielä ole saatu hyötyä juuri ulosmitattua.

Koronan tuoma epävarmuus näkyy yli 70-vuotiaiden vastauksissa. Täysin varmana äänestämistään pitävien osuus on laskenut aikaisempiin mittauksiin verrattuna.

Sen lisäksi, että yhä useampi yli 70-vuotias ei ehkä halua tai voi lähteä äänestämään, eivät vaalikampanjat välttämättä edes tavoite heitä. Mikä vaikutus henkilökohtaisten kontaktien vähenemisellä on vaalitulokseen? Jos kampanjointi menee sosiaaliseen mediaan, onko se kuinka tasa-arvoista?

Huoli vaalien ja sitä kautta kuntademokratian legitimiteetin kärsimisestä, jos äänestysprosentti jäisi esimerkiksi alle 50:n on ehdottoman oikea. Äänestäjät eivät saa pelätä äänestämistä.

Keinoja löytyy ja monia hyviä on jo esitetty. Ulkonakin voi äänestää, kotiäänestyksen käyttöä voi laajentaa ja paljon muuta. Isompia käytännön haasteita ratkaistiin innovatiivisuudella ja joustavuudella yhteiskunnassa viime keväänä.

Erityisen tärkeää on, että THL, oikeusministeriö, kunnat ja keskusvaalilautakunnat kertovat painokkaasti ja taajaan, miten vaalit järjestetään turvallisesti. Pelkoja voi hälventää tiedolla. Nyt on demokratiakampanjoiden aika.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut