Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Pihan täydellinen mahalasku saattaa lopulta olla kokoomuksen pelastus – ainakin Helsingissä

Helsingin Uutiset julkaisi lauantaina 27.2. gallupin, jonka mukaan vihreät on noussut kuntavaalikannatuksessa Helsingin suurimmaksi puolueeksi ohi kokoomuksen, jonka kannatus oli samaisen Tietoykkösen tekemän mittauksen mukaan jyrkässä laskussa vuoden 2017 kuntavaaleihin verrattuna.

Jos vaalien lopputulos olisi huhtikuussa gallupin mukainen, menettäisi kokoomus suurimman puolueen paikkansa Helsingissä ja samalla pääkaupungin pormestaripaikan.

27.2. Helsingin Uutisten paperilehden pääkirjoituksen otsikko oli ”Piha pihalla?”. Totesin kirjoituksessa, että ”kokoomuksen ja heidän pormestariehdokkaansa Kirsi Pihan täytyy nyt todella pian ja näkyvästi saada vaalivankkurinsa liikkeelle, jos vaalivoitto todella on tähtäimessä. Yksi mauton kirosanalla höystetty twiitti ei voittoon kanna.”

Lauantai 27.2. muuttuikin gallup-uutisemme jälkeen mielenkiintoiseksi. Piha ilmoitti illalla luopuvansa pormestariehdokkuudestaan, mikä käynnisti valtavan some-mylläkän kokoomuksen linjasta, hajaannuksesta ja toki myös Pihan perääntymisen syistä.

Sunnuntai tarjosi näytelmään kokoomuksen kannalta lohdullisemman jatko-osan, kun puolueen varapuheenjohtaja ja jo aiemmin kuntavaaliehdokkuudesta (Espoossa) kieltäytynyt Elina Lepomäki ilmoittikin lähtevänsä ehdolle Helsingistä. Pormestariehdokasta puolueella ei toki Helsingissä vieläkään (ma 1.3. klo 16) ole, mutta kansanedustaja Juhana Vartiainen on asiaa kertonut harkitsevansa ja vaikuttaa tällä hetkellä todennäköisimmältä nimeltä.

Pihan vetäytymisen syitä on julkisuudessa pyöritelty. Olivat ne lopulta mitkä tahansa, jättävät ne hänestä epäluotettavan ja oudon vaikutelman. Miten pari viikkoa pormestariehdokkaana ollut ja asiaa kuukausia harkinnut henkilö voi jättää laivan vain puolitoista kuukautta ennen vaaleja… Somemölinä tai puolueen sisäiset jakolinjat eivät tuollaisessa paikassa riitä syyksi, siksi Pihan suoritus oli täydellinen mahalasku.

Pihan päätös tuskin syntyi lauantaina. Hänen kampanjansa ei koskaan aidosti edes startannut. Häntä oli vaikea tavoittaa haastatteluun pormestariehdokkuuden vahvistumisen jälkeen, vaikka näkyvyys olisi tiukasta vaalitilanteesta ja pitkästä poliittisesta hiljaiselosta johtuen ehdottomasti ollut hänelle hyväksi, minkä hänen luulisi viestintäammattilaisena tiedostaneen. Ei olisi siis ihme, jos Piha on harkinnut vetäytymistä jo aivan heti ehdokkuuden sinetöinnin jälkeen.

Niin tai näin, Pihan vetäytyminen saattaa lopulta olla kokoomuksen pelastus, ainakin Helsingissä. Lepomäki pelastaa puolueelle Helsingissä ison äänisaaliin ja Vartiainen olisi talousoikeistolaisena pormestariehdokkaana Anni Sinnemäelle ja vihreille huomattavasti Pihaa kovempi vastavoima. Jos kokoomus tältä pohjalta voittaa vaalit Helsingissä, vesittää se myös Pihan blogitekstin kautta vihervasemmistolle tarjoutuneen mahdollisuuden hyökätä kokoomuksen kimppuun. Ja edelleen, jos puoluejohto saisi nyt episodin jälkeen nopeasti ryhdin kuntoon ja jakolinjat suoristettua, voisi kokoomus pyyhkiä Pihan mahalaskun ja sen vauriot nopeasti sivuun. Mutta tämä pitää sisällään monta JOS-sanaa.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja