Lukijalta: Autot kuuluvat Helsinkiin

Vaaliareena: Tämä kirjoitus on osa Helsingin Uutisten vaaliareena -palstaa.

Pohjoisesplanadia on ehdotettu kävelyalueeksi. Arkistokuva. Päivi Tuovinen

Viime vuosina helsinkiläisiä autoilijoita on ihmetyttänyt kaupungin liikenneratkaisut ja –suunnitelmat. Tiet muuttuvat kevyen liikenteen väyliksi ja parkkipaikkoja ei löydy riittävästi edes metroradan varrelta. Eivätkö autot ole enää tervetulleita keskustaan?

Auto on edelleen se kätevin ja nopein kulkuneuvo paljon liikkuville kaupunkilaisille ja lapsiperheille. Vanhemmat kuljettavat lapsia kouluihin, päiväkoteihin ja harrastamaan. Autoilu on erityisen tärkeää yrittäjille ja työnsä puolesta liikkuville. Taksien ja tavarankuljetusten pääsyn on oltava esteetöntä ja nopeaa kaikkialle. Hoivapalvelun autojen on päästävä lähelle ihmisten koteja.

Kuitenkin jo pitkään kehitys on kulkenut siihen suuntaan, että autoilijoiden elintilaa on kavennettu Helsingissä monin eri tavoin. Kaupunkibulevardeja ja raitioliikennettä rakennetaan, mutta keskustatunnelia vastustetaan. Yhä useampi keskustan katu halutaan suunnitelmissa sulkea yksityisautoilulta

Pysäköintipaikkoja on liian vähän liityntäkohdissa, joissa kaupunkiin kulkevat työmatkalaiset vaihtavat raitioliikenteeseen. Sähköautojen latauspaikkoja ei ole tarpeeksi. Yhä useampi valitsee, ettei enää käy keskustassa ollenkaan. Uusissa kaupunginosissa on pienennetty parkkipaikkojen minimimäärää.

Pääkaupunkimme keskustan liikkeet ja ravintolat ovat henkitoreissaan. Jos nykyinen kehityssuunta jatkuu, myös keskustassa ilman autoa asioiva latte-kansa kärsii. Ei ole järkevää rajoittaa maan päällä kulkevaa autoliikennettä, ellei sujuvampaa kulkuväylää rakenneta ensin maan alle.

On tärkeää, että kaikkia liikkumismuotoja kehitetään tasapuolisesti. Useimmat meistä helsinkiläisistä käyttävät jatkuvasti eri liikkumismuotoja rinnakkain. Se vähentää ruuhkia, lisää turvallisuutta ja tukee kestävää kehitystä.

Pekka Pirkkala hallituksen jäsen, Helsingin Yrittäjät kuntavaaliehdokas (kok.)Vuosaari

Mirita Saxberg hallituksen varajäsen, Helsingin yrittäjät kuntavaaliehdokas (kok.)Laajasalo

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut