Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aitoa kansainvälisyyttä ei ole ilman monikulttuurisuutta

Vaaliareena: Tämä kirjoitus on osa Helsingin Uutisten vaaliareena -palstaa.

Helsingin kansainvälistymisen eteen on viime vuosina tehty paljon. Hyvä niin, sillä jo 16 prosentilla kaupungin asukkaista on kansainvälinen tausta. Kaupungin vuonna 2019 julkaistun strategian pääpainopisteet ovat ajankohtaiset: digitalisaatio ja ilmastonmuutoksen torjuminen.

Yhtenä keinona globaalissa kilpailussa menestymiseen esitetään osaajien houkuttelua Suomeen. Suomalaisella työkulttuurilla on kuitenkin vielä paljon tehtävää suostuttelutekniikoissaan. Kulttuuri ei ole kovin avointa muita kuin suomen kieltä puhuvia kohtaan, mikä muodostaa esteen yritysten kansainvälistymiselle. Jos haluamme kansainvälisiä osaajia, yritysten on oltava valmiita ottamaan heidät vastaan ja muokkaamaan omaa työkulttuuriaan kansainvälisyyttä tukevaan suuntaan.

Toisaalta kansainvälisyys ei ole vain innovaatioiden ja osaavien yksilöiden houkuttelua, digitaalisen kehityksen tukemista ja kilpailuetuja. Kansainvälisyyden, tarkemmin ottaen kansainvälisten ihmisten, tuoma monikulttuurisuus rikastuttaa kaupunkiamme tavalla, jota ei voida mitata numeroilla. Monikulttuurisuus on kansainvälisyyden laajempi inhimillinen puoli, mikä ulottuu yhteiskunnan kilpailukyky-puhetta laajemmalle.

Kaupungin tulee koittaa tehdä parhaansa korkeakoulutettujen osaajien houkuttelemiseksi – unohtamatta kuitenkaan myös muita kaupunkiin hakeutuvia ihmisiä. Toiveemme kansainvälisyydestä eivät saa koskea ainoastaan huippuyliopistossa opiskelleita yhdysvaltalaisia ja saksalaisia insinöörejä.

Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus kulkevat käsi kädessä, minkä tulisi näkyä sekä strategiassa että käytännön kaupunkikehityksessä Helsingissä.

Milja Suihko YTM kuntavaaliehdokas (vihr.)