Lukijalta: Pienet yritykset paremmin mukaan tarjouskilpailuihin

Julkiset hankinnat kiinnostavat kuntavaaleissa. Puolueet ja ehdokkaat näyttäisit olevan liki yksimielisiä siitä, että kunnissa panostettaisiin vielä enemmän hankintojen toteuttamiseen niin, että erikokoiset yritykset voivat niihin osallistua.

Tämä on ilahduttava uutinen kotimaisten pienten ja keskisuurten (pk-)yritysten kannalta.

Parhaimmillaan uudet kuntapäättäjät linjaavat kuntansa hankintapolitiikalle periaatteet, jotka virkakunta pistää toimeksi. Linjausten ydinasiaksi kannattaa nostaa pk-yritysten huomiointi ja markkinoiden toimivuus.

Nimittäin suurin este pk-yritysten osallistua kilpailutuksiin on hankinnan liian suuri koko. Yli yhdeksän kymmenestä Suomessa toimivasta yrityksestä on pieniä, alle 10 työntekijän yrityksiä.

Pienten yritysten mahdollisuutta osallistua julkisiin kilpailutuksiin helpotetaan parhaiten jakamalla hankinnat fiksuksi kokonaisuuksiin esimerkiksi tuoteryhmittäin ja alueellisesti. Samaan hankintaan ei pidä niputtaa liikaa vaatimuksia, tuotteita ja palveluita. Näin useammalla yrityksellä on kapasiteettia tarjota kilpailuun. Sopimustoimittajiksi on valittava useampi yritys ja osatarjoukset on sallittava.

Paikallisia yrityksiä tarjouskilvassa ei voi suosia. Silti kun hankinnat toteuttaa niin, että yhä useampi yritys voi kilpailutukseen vastata, helpottaa se myös paikallisia yrityksiä tarjoamaan hankintaan.

Ja veronmaksajien etu on, että hankinnoista käy kova kilpa. Se parantaa parhaimmillaan palveluiden ja tuotteiden laatua sekä pitää hinnat kohtuullisina.

Kunnat osallistuvat usein yhteishankintoihin ja hankintarenkaisiin muiden kuntien kanssa. Yhteishankinnat ovat monesti yrityksille liian isoja. Kuntapäättäjien on linjattava siitä, milloin sen on järkevää lähteä yhteishankintaan. Yhteishankinnan toteuttajalle ei pidä jättää avointa valtakirjaa. Kunta voisi edellyttää yhteishankintojen jakamista osiin ja alueellisia markkinavuoropuheluja.

Myös kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirien hankintapolitiikka on kunnan päättäjien käsissä. Tämä usein unohtuu. Onkin aiheellista kysyä, onko esimerkiksi sairaanhoitopiirien hankintapolitiikka karannut kauas tavallisen kuntapäättäjän ja kuntalaisen elämästä.

Esimerkiksi Husin hallituksen on laadittava ja sitouduttava hankintastrategiaan, joka edistää pienten ja keskisuurten yritysten kilpailua sen hankinnoista. Samalla laittomille suorahankinnoille on laitettava piste.

Pentti Komssi, hankinta-asiamies, Helsingin Yrittäjät

Janika Tikkala, elinkeinopolitiikan asiantuntija, Suomen Yrittäjät

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut