Pääkirjoitus Vaalien siirto sinänsä ei ole uhka demokratialle, mutta tapa, jolla siirto toteutui on

Puoluesihteerit ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) päätyivät lauantaina siihen, että kuntavaalit siirtyvät huhtikuulta kesäkuulle.

Vaalien siirtäminen nosti valtavan keskustelun. Perussuomalaiset ei puolueena olisi halunnut siirtää vaaleja lainkaan. Lisäksi ainakin kokoomuksen, keskustan, demareiden, kristillisten ja vasemmistoliiton riveistä siirto sai vahvaa kritiikkiä, mutta ne kuitenkin asettuivat virallisessa kannassaan siirron taakse. Sen sijaan vielä jyrkemmin yli puoluerajojen paheksuttiin sitä, että oikeusministeriö, oikeusministeri ja maan hallitus ovat päästäneet vaalivalmistelun siihen pisteeseen, että varautuminen koronaan ei ollut riittävällä tasolla ja siirto jouduttiin näin myöhäisessä vaiheessa tekemään. Siitä olen itsekin täysin samaa mieltä.

Vaaleja on koronapandemian aikana länsimaissa siirretty ja toisaalta myös pystytty järjestämään, pahoissakin koronatilanteissa. Kahden kuukauden siirto ei lopulta ole asian pihvi, eikä myöskään se, etteivätkö kaikki, myös siirtoa vastustaneet, halua taata mahdollisimman turvallisen äänestyksen kaikille.

Pihvi on se, miten myöhään ja miten sekavasti siirto ja siihen johtaneet tapahtumat etenivät. Sekä se, että lisätietojen kupliessa pintaan koko päätöksentekoketju ja sen pohjana käytetyt tiedot joutuvat yhä kyseenalaisempaan valoon.

On täysin perusteltua kysyä vastuun ja johtajuuden perään. Oikeusministeri ja hallitus pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla eivät näytä ottavan vastuuta epäonnistumisesta lainkaan. Twitterissä aktiivinen Marin uudelleentwiittasi lauantaina vain oikeusministerin twiitin vaalien siirtämisestä, sen jälkeen hiljaiselo jatkui kaksi vuorokautta, kunnes pääministeri aktivoitui naistenpäivän tiimoilta.

Kaikkein vähiten vaalien siirrosta voi kuitenkaan olla ylpeä kokoomus. Puolue totesi puheenjohtaja Petteri Orpon suulla neljä päivää ennen siirtopäätöstä, että se ei suostu vaalien siirtoon. Paljon parempi ei ole seitsemän muunkaan puolueen kuluttajaturva, sillä vielä perjantain Helsingin Sanomissa kaikkien puolueiden puoluesihteerit olivat vaalien normaalin aikataulun kannalla. Tilanne koronatilanteen kehityksestä selvästi huonompaan suuntaan ei voinut tulla heille seuraavana päivänä yllätyksenä. Tai jos tuli, niin huoli siitä, miten kartalla poliittinen johto on maan tilannekuvasta, kasvaa valtavasti.

Koska vaalien siirto ei tapahtunut yksimielisesti, on selvää, että se johtaa keskusteluun siitä, kenen hyödyksi tai haitaksi siirto kääntyy. Keskusteluun tulee nousemaan myös ratkaisu, jonka mukaan ehdokaslistoja saa täydentää toukokuun alkupäiviin saakka. Mitä puoluetta ja kenen tällä hetkellä vielä vajaita listoja tämä palvelee? Itse vaalien siirto sinänsä ei ole uhka demokratialle, mutta tapa, jolla siirto toteutui on. Siksi giganttisesta mokasta tulee kantaa myös vastuu.

Demarit ja keskusta eivät tule tästä keskustelusta pääsemään helpolla, varsinkaan, kun ne hallituspuolueina ovat muutenkin heikosta koronajohtamisesta kumpuavan ryöpyn kohteena. Jos oikeusministerin paikka olisi keskustalla tai demareilla, olisi kyyti tulevissa gallupeissa vielä kylmempää, mutta nyt sillä ei käytännössä ole väliä, sillä rkp:n kannatus on ja pysyy samana, tapahtui mitä tapahtui.

Vihreät päässee tästä pälkähästä hallituspuolueena vähällä, sillä moni puolueen kärkinimi tuomitsi vaalien siirron epäonnistumisena. Tämä toki saattaa näkyä myös hallitustyöskentelyssä kiristyvinä väleinä, joita kiihtyvä pandemiakaan ei helpota.

Kokoomuksella olisi ollut taas paikka profiloitua oppositiossa, mutta puolue ei vain pääse telineistä liikkeelle. Puolueen jakolinjat vaalien siirron suhteen osalta nousivat myös selvästi esiin. Tosin Helsingin pormestaritaistoon se sai kaipaamaansa lisäaikaa.

Todennäköisesti sekoilun suurin voittaja on lopulta perussuomalaiset. Heitä on tässä kohtaa myöskään turha syyttää politikoinnista – puolue oli johdonmukaisesti vaalien siirtoa vastaan. Perussuomalaisten syyttely Eveliina Heinäluoman (sd.) tapaan johtanee vain kovempiin kannatuslukuihin – perussuomalaisilla, ei demareilla.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut