Lukijalta: | Vaalien siirto tehtävä terveys ja turvallisuus edellä

Helsingin Uutisten pääkirjoituksessa (HU 8.3.) käsiteltiin vaalien siirtoa. Myös oma aktiivisuuteni mainittiin jutussa. Haluan tässä kirjoituksessa avata näkemystäni vaalien siirron vastuullisuudesta.

Hengenvaarallisen tartuntataudin kohdalla päätös vaalien siirrosta pitää tehdä nykyisen kaltaisissa oloissa terveysturvallisuus edellä, jolloin terveysasiantuntijoiden ja oikeusviranomaisten näkemykset luovat keskeisen pohjan ratkaisulle. Heidän näkemyksensä ja suosituksensahan lopulta ratkaisivat asian ja kahdeksan puoluetta päätyi asiantuntijoiden esityksestä siihen, että kahden kuukauden siirto kuntavaalien järjestämisessä kannattaa tehdä.

Siirto mahdollistaa laajemman rokotekattavuuden ja toivottavasti myös taudin leviämisen hidastumisen.

Yhdeksästä puolueesta vain perussuomalaiset vastustivat vaalien siirtoa. Puolue oli ilmoittanut kantansa puheenjohtaja Halla-ahon suulla jo ennen terveysasiantuntijoiden ja oikeusministeriön virkamiesten kannan kuulemista. Päätöksen tekeminen poliittisin perusteella vaarantaa ihmisten terveyden. Suomessa on monia riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, jotka eivät ole käyneet korona-aikana edes kaupassa. Näiden ja kaikkien suomalaisten kohdalla vaalien toteuttaminen terveysturvallisesti pitää olla keskiössä.

Presidentti Niinistökin totesi vaaleihin liittyen viisaasti, että jos kysymysmerkkejä on näin paljon, on järkevää hakea enemmän turvaa. Presidentin mukaan ihmisten pitäisi tuntea itsensä vapaiksi ja huolettomiksi äänestämään vaaleissa.

Suomessa vaalit on aina pystytty toimittamaan kunnialla demokratian ja oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti. Kahden kuukauden siirto ei riko tätä pitkää historiaa.

Eveliina Heinäluoma, kaupunginvaltuutettu (sd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut