Helsingin keskustassa tapahtuu tulevaisuudessa positiivisia muutoksia. Eteläsatama, mikä mielletään Helsingin keskustan julkisivuna, tulee ottamaan paikkansa kaupunkilaisten ja matkailijoiden ykköskohteena. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti ulottaa Kauppatorin merellisen rantabulevardin Eteläsatamaan saakka siirtäen säännöllisen laivaliikenteen sieltä pois. Alueen majakkana tulee olemaan suunnitteilla oleva Arkkitehtuuri- ja design museo. Eteläsataman alueen kehittäminen tulee vaikuttamaan keskustan painopisteeseen ja laajentamaan ydinkeskustaksi miellettyä aluetta.
Kuitenkin vielä kevättä kohden menevä kaupunki on kovin hiljainen. Ihmisvirrat ovat kadonneet keskustan kaduilta ja kaupoista, hotelleja ja ravintoloita on kiinni ja hallituksen rajoitustoimet sulkevat käytännössä loputkin. Rajoitusten ja etätöihin siirtymisen takia pandemian vaikutus on ollut voimakkaampi Helsingin ydinkeskustassa kuin muualla kaupungissa. Monilta osin jalankulkijavirrat ovat puolittuneet ja joiltakin osin vähentymä on ollut vielä suurempikin.
Ennen tavattiin Stockan kellon alla ja vietettiin lauantaipäivää ydinkeskustassa shoppaillen, nyt ihmiset toteuttavat tarpeensa toisin. Verkkokaupan kasvu on ollut huikeaa viimeisen vuoden aikana ja keskustan lisäksi ihmisiä houkuttelevat Helsingin monet uudet kauppakeskukset monipuolisine palveluineen. Kaikki tapahtumat on kielletty ja muun muassa talven päätapahtuma LUX Helsinki, joka viimeksi sai liikkeelle yli 600 000 kävijää, on tältä vuodelta peruttu.
Ennemmin tai myöhemmin pandemia kuitenkin helpottaa, etätyömääräykset poistuvat ja ravintolat aukeavat. Kuitenkin on selvää, että emme tule palaamaan samanlaiseen maailmaan, mistä lähdimme. Kaupungin keskustassa näkyy jatkossakin etätyön lisääntyminen: ydinkeskustan toimistorakennuksissa tulee kyllä työskentelemään ihmisiä, todennäköisesti määrällisesti enemmänkin, mutta ei samanaikaisesti. Matkailun elpyminen vie aikaa, mutta turvallinen ja toimiva Helsinki tulee houkuttelemaan matkailijoita tulevaisuudessakin. Nettikauppa kasvaa edelleen, mutta erikoiskauppa voi pärjätä palvelulla ja tarjoamalla sellaisen elämyksen, jota verkossa ei voi kokea.
Muutokset ovat kuitenkin niin suuria, että Helsingin keskustan kehittämisen kannalta aivan keskeinen kysymys on: mikä on tulevaisuudessa syy tulla keskustaan? Mikä on tulevaisuudessa se ”kello” jonka alla halutaan tavata ja mitä varten?
Helsingin keskusta tulee säilyttämään paikkansa, kunhan ydinkeskusta mukautuu ja tarjoaa syitä tulla juuri keskustaan. Toimintojen turvaaminen ja kehittäminen edellyttävät, että keskustan saavutettavuudesta pidetään huolta, vaikka keskustan suunnittelua ei pidäkään tehdä liikenne edellä. Nyt on tärkeää aidosti ja oikeasti miettiä yhdessä eri toimijoiden ja kaupunkilaisten kanssa, mistä keskustan vetovoima syntyy. Tässä työssä on oltava realisti ja hyväksyttävä Helsingin vajavaisuudet sään ja koon suhteen verrattuna moniin oikeisiin metropoleihin. On turha puhua keskustasta kaupunkilaisten olohuoneena, kun tulee vaakasuoraan räntää tai talven pakkanen saa kiiruhtamaan nopeasti sisätiloihin. En jaksa myöskään uskoa, että Helsingin kasvusta huolimatta meillä riittäisi kulkijoita ja asiakkaita ympäri vuorokauden ja vuoden laajalle keskusta-alueelle. Samanaikaisesti meidän on kuitenkin kunniahimoisesti haettava mahdollistavia tekijöitä, joiden avulla Suomen pääkaupungin keskusta on tulevaisuudessakin place to be. Itse uskon edelleen vahvasti kulttuuriin ja tapahtumiin. Mikä olisi sinulle hyvä syy tulla keskustaan?
Marja-Leena Rinkineva
Helsingin elinkeinojohtaja