Lukijalta: Lapsilisää ja vanhempainpäivärahaa pitäisi nostaa

Lapsiperheköyhyys on tasaisesti kasvanut. Nyt koronapandemian aikana köyhyys on edelleen lisääntynyt irtisanomisten ja lomautusten myötä. Yhä suurempi määrä ihmisiä joutuu sosiaaliturvan piiriin. Vanhemmat joutuvat tinkimään arjessa kaikista hankinnoista. Tämä vaikuttaa voimakkaasti lapsiin ja nuoriin ja asettaa heidät eriarvoiseen asemaan ikätovereihinsa nähden.

Tiedetään, että vähävaraisten perheiden lapsilla on suurempi riski joutua kiusatuksi. Tällä voi olla vakavia seurauksia myös myöhempään elämään.

Tunnistamme ongelmat mutta järjestelmämme ei. Suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä ei tunnista riittävästi lapsiperheköyhyyttä. Tarvitsemme välittömästi niin työllisyyden edistämisen toimia, työn ja perheen yhteensovittamisen keinoja kuin myös koko sosiaaliturvan uudistamista. Lapsilisien korotukset ja vanhempainpäivärahan nostaminen ovat näistä keskeisimmät.

Nämä ehdotetut menot lisäävät kuluja nyt, mutta säästävät varmasti tulevaisuudessa. Mielenterveys- ja sairauskulut, lastensuojelun kulut ja toimeentulotukeen liittyvät kulut tulisivat pienenemään.

Sari Kumin, varhaiskasvatuksen erityisopettaja,

Anne Vuori, julkishallinnon merkonomi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut