Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sanna-Leena Immanen Viron koronarintamalla edessä eristäytymistä

Suomi on esillä Viron medioissa melkein kuin kotimaan aiheena. Juttuja julkaistaan runsaasti ja niitä on useitakin päivässä. Politiikka ja talous ylittävät uutiskynnyksen urheilusta nyt puhumattakaan.

Jos joku on sattunut toivomaan, että Viro läheisenä naapurimaana olisi vastavuoroisesti enemmän esillä suomalaisissa tiedotusvälineissä, niin nyt se toive on toteutunut. Valitettavasti syynä on koronavirus.

Pandemia-ajalta on jo tuttua, että kerrallaan seurataan paria maata, joissa tautitilanne on akuutti. Olemme nähneet autioitunutta katukuvaa, maskikasvoisia kansalaisia ja sairaalavuoteessa tiedottomina makaavia potilaita milloin Italiasta ja Espanjasta, Belgiasta, Britanniasta, Portugalista, Tšekistä – ja nyt Virosta. Kuvan Itä-Tallinnan keskussairaalan edessä jonottavista ambulansseista on tainnut nähdä moni suomalainen. Ylen, Helsingin Sanomien ja MTV3:n kirjeenvaihtajat ovat käyneet haastattelemassa Maardun kaupungin ja Tallinnan Lasnamäen asukkaita. Siellä on sairastettu aivan erityisen paljon.

Ja tilanne tosiaan on nyt erittäin vakava. Nähdään läheltä se, mikä aiemmin oli jossain kauempana. Sairaanhoito kuormittuu. Ambulanssit jonottavat, hoitohenkilökunnasta on pulaa, muu kuin koronan hoito on tauolla.

Helmikuun lopulla jääsade aiheutti liikennekaaoksen ja lukuisia loukkaantumisia. Pahimmillaan Pohjois-Tallinnan sairaalan ensiapuun tuli uusi potilas muutaman minuutin välein ja vielä myöhään illalla jonoa oli tuntikaupalla. Päivän aikana sattui pari sataa kolaria. Kun sairaanhoito on valmiiksi äärirajoilla, tällaiset odottamattomat päivät olisivat kriittisiä.

Yhteiskunta meni kiinni keskiviikkona 10. maaliskuuta. Loputkin koululaiset siirtyivät etäopetukseen, perheitä kehotettiin välttämään päiväkotien käyttöä, vain välttämättömät kaupat ovat auki, julkiset tilat ovat kiinni. Vaikka olemme nähneet muista tautihuipun selättäneistä maista, että lopulta toimet alkavat purra ja käyrät kääntyvät laskuun, nopeaa helpotusta ei ole luvassa.

Virossa viime syksynä käynnistetyt jätevesimittaukset ovat antaneet koronan levinneisyydestä luotettavaa tietoa. Ensin tulokset kertoivat, että tautia on luultua enemmän, mikä sitten viiveellä vahvistui tartuntalukujen noustessa. Jossain vaiheessa kevättä jätevedet toivottavasti kertovat käänteestä parempaan ja käyrät seuraavat sitten perässä. Vielä näitä ilouutisia ei ole kuultu, vaan edessä on eristäytymistä ja sinnittelyä.

Kirjoittaja on Tallinnan Suomen suurlähetystön lehdistövirkamies.