Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sari Lindblom Yliopisto ja kaupunki ovat vahvoja yhdessä

Näin kuntavaalien alla ja kuluvana tutkitun tiedon teemavuotena on hyvä pohtia, millainen merkitys Kumpulan, Viikin, Meilahden ja keskustan kampuksilla, tieteellä ja yliopisto-opiskelijoilla on Helsingille, helsinkiläisille ja kaupungin päätöksenteolle.

Kaupungin ja yliopiston yhteistyö näkyy konkreettisesti esimerkiksi koulujen ja koulutuksen kehittämisessä. Kaupunginvaltuuston juuri tekemän päätöksen mukaisesti Helsingin luonnontiedelukio muuttaa pian Kumpulan kampukselle. Lukiolaiset voivat aloittaa opiskelun kampuksen uusissa tiloissa arviolta syksyllä 2023. He tulevat hyötymään yliopiston läheisyydestä monin tavoin: opetusta on helppo rikastaa tieteen uusimmilla löydöksillä, ja osana lukio-opintoja on vaivatonta suorittaa myös yliopistokursseja niin halutessaan.

Meilahden kampuksen ja yliopiston yhteistyöllä tuetaan kaupunkilaisten hyvinvointia. Terveydenhuolto hyötyy kampuksen lääketieteellisestä tutkimuksesta ja yliopistosairaalan akateemisesta yhteisöstä. Viikin kampusalueelle taas luodaan yliopiston ja kaupungin yhteistyönä innovaatiokeskittymää, jossa tavoitellaan ratkaisuja maailman kestävyyshaasteisiin – kuten nykymalliseen ruuantuotantoon – tutkimuksen, opetuksen ja yritysten yhteistyöllä.

Ja kun pandemia hellittää, voivat kaupunkilaiset jälleen nauttia keskustakampuksen Tiedekulman ohjelmatarjonnasta myös fyysisesti. Elävää kaupunkia rakentavat myös opiskelijat. En malta odottaa, että saamme taas nauttia katukuvassa maailmaa muuttavista ja elämää juhlivista nuorista aikuisista. He rakentavat tulevaisuutta ja huomisen kaupunkia. Heille Helsingin tulee olla maailman paras opiskelijakaupunki.

Kaupunki ja yliopisto toimivat yhdessä myös Kaupunkiakatemiassa. Verkostossa toimivat niin ikään Aalto-yliopisto sekä Espoon ja Vantaan kaupungit. Kaupunkiakatemian ideana on toimia alustana tutkimuspohjaiselle kaupunkikehittämiselle. Toiminta on tärkeää, koska tietopohjaisena päätöksenteko on laadukasta. Myös tulevien valtuutettujen kannattaa hyödyntää tutkittua tietoa!

Yliopiston tutkijoiden, opiskelijoiden ja alumnien osaamisesta on kaupungille paljon iloa, ja Helsinki tarjoaa yliopistolle ja yliopistolaisille hyvän kodin. Jatketaan vaikuttavaa yhteistyötä myös tulevaisuudessa!

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston rehtori.