Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Vaalikoneen merkitys kasvaa – uutismedia on pitänyt kunniassa sen alkuperäisen ja tärkeimmän tehtävän

Helsingin Uutiset ja muut Mediatalo Keskisuomalaisen lehdet avasivat vaalikoneensa jo tällä viikolla. Lukekaa siis tämä ja näppäilkää sitten osoite helsinginuutiset.fi/vaalikone.

Vaalikoneiden merkitys kasvaa. Keskiviikon uutisjutussamme vaalitutkija Sami Borg ja Tampereen yliopiston informaatioteknologian yliopistonlehtori Kari Koljonen nostivat esille jälleen sen, että ennen kaikkea nuorille vaalikoneet ovat käyttöliittymä vaaleihin kokonaisuudessaan. Nuoret tarkoittavat tässä jo nelikymppisiä, jotka koko oman äänestyshistoriansa ovat käyttäneet vaalikoneita. Aktiivikäyttäjiä on silti kaikissa ikäryhmissä, koronan takia aiempaa enemmän myös vanhemmissa sukupolvissa.

Suomessa vaalikoneiden merkitys ja määrät ovat kansainvälisesti poikkeuksellisia. Borgin mukaan taustalla on isolta osin se, että suomalainen uutismedia on ottanut vaalikoneet omakseen ja toteuttanut ne laadukkaasti. Monissa maissa vaalikoneet ovat jääneet akateemisiksi hankkeiksi.

Uutismedia on pitänyt kunniassa myös vaalikoneiden alkuperäisen ja tärkeimmän tehtävän. Vaalikoneen tarkoituksena on luottamustehtävän hoidon kannalta riittävän laaja-alaisilla ja monipuolisilla poliittisilla ratkaisu- ja arvokysymyksillä selvittää, onko ehdokas äänestäjälle sopiva. Esimerkiksi määräänsä lisänneissä edunvalvontajärjestöjen vaalikoneissa haetaan vastauksia useimmiten vain järjestön kannalta oleellisiin kysymyksiin. Ne ovat osa järjestön edunvalvontaa ja palvelevat vasta toissijaisesti äänestäjää.

Vaalikoneet ovat uutismedialta iso demokratiaoperaatio. Mediatalo Keskisuomalaisella on 121 vaalikonetta ja Etelä-Suomen Medialla 29. Pelkästään Helsingin Uutisten Helsingin vaalikoneessa on pitkälti yli 1000 ehdokasta.

Olemme toteuttaneet vaalikoneen lukuisissa vaaleissa menestyksekkäästi. Tällä kertaa tekniselle tiimillemme sattui inhimillinen virhe, minkä vuoksi osa ehdokkaista ei saanut vastauslinkkejään ajoissa. Virhe oli harmillinen, kiusallinen ja ärsytti ehdokkaiden lisäksi suuresti myös itseämme. Suuret pahoittelut tästä!

Some-mouhoamisen sijaan on kuitenkin hyvä tietää faktat. Kun Helsingin Uutisten vaalikone keskiviikkona avautui, oli Helsingin ehdokkaista yli 750 saanut linkkinsä. Keskiviikkona kello 16 mennessä määrä oli jo 900 ja tänään torstaina kello 14 mennessä reilusti päälle tuhat. Tekninen tiimi on paiskinut töitä kellon ympäri. Puheet salaliittoteorioista siitä, että miksi tässä kunnassa juuri tämän puolueen linkkejä puuttui, voi kuitata huuhaajuttuina. Toisaalta ne osoittavat, kuinka tärkeä paikallinen vaalikone ehdokkaille ja äänestäjille on, siksi virhe oli ikävä ja olemme siitä pahoillamme. Fakta on sekin, että tälläkin hetkellä osassa kuntia on vielä puolueita, jotka eivät ole itse ehdokaslistaansa vaalikoneitamme varten edes lähettäneet.

Todennäköisimpään vaalipäivään on aikaa vielä liki kolme kuukautta ja vaalikoneiden ehdokaskattaus ja vastausprosentti kasvavat, kun vaalit lähestyvät.

Vaalikampanjat ja tiukin yhteiskunnallinen keskustelu on vaali vaalilta pakkautunut yhä lyhyemmäksi ajaksi vaalien alle. Toivottavasti tärkeät paikalliset kysymykset saavat tilaa yhteiskunnallisessa keskustelussa nyt pitkän vaalikoneajan takia hieman pidempään.

Lupaan, että Helsingin Uutisten sisällössä vaalikone on huhtikuusta alkaen esillä näkyvästi. Ennen huhtikuutta ehdokkailla on siis vielä pitkä tovi aikaa jättää vastauksensa vaalikoneeseemme – ja kuten Borgin ja Koljosen kommentit osoittavat, vastaukset todellakin kannattaa antaa.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja