Lukijalta: Helsinki, mallia Tampereesta!

Kirjoittajan mielestä Helsingin keskustan kehitys on jumahtanut paikoilleen. Kuva Pohjoisesplanadilta, johon on suunniteltu kävelykatua tai yksikaistaista liikennettä. Päivi Tuovinen

Isojen kaupunkien kehitys on viime vuosina kulkenut täysin eri rataa, kun verrataan Tamperetta ja Helsinkiä. Tampere on ottanut ison harppauksen eteenpäin ja kehittänyt isoilla projekteilla kaupunkia aivan eri tahtiin kuin Helsinki. Voidaan jopa sanoa, että Helsinki on jämähtänyt paikoilleen verrattuna Tampereeseen.

Tampereella on saatu paljon aikaan, esimerkkeinä Kansiareena arvoltaan noin 500 miljoonaa, keskustatunneli noin 200 miljoonaa, ratikkahanke noin 300 miljoonaa, keskustan nosto kannelle noin 500 miljoonaa, uusi jätevedenpuhdistamo noin 300 miljoonaa ja vielä juuri julkistettu urheiluhanke Hakametsän campuksen hanke, sekin yli 200 miljoonaa euroa. Ja tässä vain suurimmat mainitakseni.

Tamperetta kehitetään systemaattisesti. Niin kaupungin johto kuin ammattimaiset virkamiehet tekevät määrätietoista työtä ja kaupunki kehittyy huimalla vauhdilla. Projektien onnistumiseen on vaikuttanut myös se, että kaupunki on itse osallistunut niihin ja pitänyt huolen, että rahoitus on turvattu ja projektit valmistuvat aikataulussaan. Tampereen kaupunki on esimerkiksi yksi uuden areenan Urosliven omistajista.

Helsingissä suuret projektit, kuten Guggenheim ja keskustatunneli ovat ikävä kyllä kaatuneet poliittisiin erimielisyyksiin aivan kalkkiviivoilla. On myös muita syitä, miksi hankkeet kuten Helsinki Garden, Suvilahti Event Hub ja Royal-areena eivät ole vielä nähneet päivänvaloa: rahoitus on epäselvä. Tätä ei Tampereella ole tapahtunut, vaan kaupunki on pitänyt huolen ennen kuin projekti on lanseerattu, että rahoituksella on raamit.

Helsingin pitää tulevaisuudessa määrätietoisemmin lähteä mukaan niihin hankkeisiin, jotka se kokee kaupungille tärkeäksi ja jo alkuvaiheessa selvittää rahoituksen todennäköisyys niin kuin Tampereella tehdään. Myös poliittiset näkemykset pitää Helsingissä sovittaa paremmin yhteen.

Minun on haasteellista ymmärtää esimerkiksi vihreiden vastustus keskustatunnelin suhteen, vaikka Esplanadista halutaan tehdä kävelykatu. Eihän liikenne vain häviä taivaan tuuliin. Tampere on täysin omaa luokkaansa kaupungin projektien kehittämisessä Helsinkiin verrattuna.

Karoliina Kähönen

Liike Nyt, varapuheenjohtaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut