Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Razmyarin ja Sinnemäen välit kiristyvät, eikä ongelmaa enää lakaista maton alle

"Helsingin johtamiseen ja pormestariston väleihin liittyvä kohu on mitä suurimmissa määrin poliittista vääntöä, joka pohjautuu ensi kevään vaaleihin. Kisa pääkaupungin suurimman puolueen paikasta on kova, ja vihreät haluaa sen itselleen. Sdp:n ja vasemmistoliiton tukemana."

Näin kirjoitin viime vuoden heinäkuussa, kun apulaispormestarien ja nimettöminä kommentoivien kaupungin virkamiesten kritiikkiä julkaistiin kesäkuun lopulla Helsingin Sanomissa. Yhtenä seikkana keskustelun taustalla oli julkaistu kaupungin tarkastuslautakunnan selvitys kaupungin johtamiseen liittyneistä ongelmista. Ylen A-studion haastattelussa osa kaupungin apulaispormestareista, lähinnä Nasima Razmyar (sd.) ja Anni Sinnemäki (vihr.) moittivat Jan Vapaavuorta (kok.) myös epäasiallisesta ja huonosta käytöksestä.

Viime vuonna alkoi kuplia myös Razmyarin ja Sinnemäen välillä, jotka julkisuudessa ovat muodostaneet yhteisen rintaman Vapaavuorta vastaan. Pirkkolan liikuntahallin käsittely kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa toukokuussa 2020 näyttäytyi sosiaalidemokraattien silmiin erikoisena politikointina. Razmyar (sd.) kritisoi voimakkaasti vihreiden takinkääntöä (HU 23.5.2020). Puolueessa uskottiin, että SDP:n gallup-nousu pelotti vihreitä, ja tempauksella kalasteltiin lisäpisteitä kevään 2021 vaaleja ajatellen.

Viime viikolla Razmyar poltti päreensä vihreiden suuntaan uudelleen, kun Myllypuroon kaavoitettu jääurheilukeskus kuumensi tunteita. Hankkeen suunnitteluvaraus eteni kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnassa, mutta Razmyar (sd.) on tuohtunut tapaan, jolla vihreät alkoi jarruttaa hanketta viime tipassa. Kansanedustaja ja valtuutettu Mari Holopainen (vihr.) lausui julkisuuteen, että vaihtoehtoisia paikkoja hallille on – hän ei kuitenkaan täsmentänyt sijainteja HU:n haastattelussa (HU verkko 10.3.). "Rehellisempää vihreiltä olisi vain sanoa, että me ei haluta hallia tänne. Tätä hanketta on valmisteltu vuosia. Sitä on käsitelty muun muassa suurhankkeiden koordinaatioryhmässä, jossa on mukana myös Sinnemäki (kaupunkiympäristön apulaispormestari, vihr.). Näissä kokouksissa ei ole noussut esiin, että sijainti ei olisi sopiva", Razmyar totesi Helsingin Uutisille.

Razmyarin mukaan kuntavaalien lähestyminen näkyy nyt julkisuuteen tulleessa keskustelussa. "Miten vihreät voivat väittää nyt yhtäkkiä, että muita paikkoja on, kun viranhaltijat ovat vakuuttaneet, että tämä on ainoa hallille kaavoitettu paikka. On absurdia väittää, että he eivät ole olleet tietoisia tästä paikasta, kun heillä on viimeiset 7 vuotta ollut kaavoituksesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja ja -pormestari", Razmyar kivahti.

Vihreät siis toisti Pirkkolan tapansa toimia nyt Myllypurossa. Razmyar on oikeassa siinä, että kyse on poliittisten irtopisteiden keräilystä ja äänten kalastelusta. Selvää on, että ei vihreät ole Pirkkolan tai Myllypuron ohi ryhmänä nukkunut, vaan luottavat siihen, että ne etenevät muiden äänin ja pyrkivät itse viime metreillä kalastelemaan ääniä takinkääntötempulla.

Mielenkiintoista Razmyarin nyt vihreille esittämässä kritiikissä on se, että hän käyttää samaa argumenttia, jota kokoomus ja Vapaavuori käyttivät demareiden suuntaan, kun demariryhmä kaatoi Lapinlahden alueen kehityshankkeen viime vuonna. "Tässä on kyse myös kaupungin luotettavuudesta kumppanina. Tällainen antaa selvän viestin, että viekää rahanne muualle", Razmyar totesi haastattelussamme.

Sanomattakin on selvää, että kaupungin uskottavuus on nykyisellä politikoinnin tavalla uhattuna. Siksi on tärkeää, että Razmyar toi julki myös vihreiden ja SDP:n ristiriidat, jotka aiemmin on lakaistu maton alle, kun yhteinen vihollinen on löytynyt oikealta.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja