Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Pienten lasten tartuntamäärä jopa kuusinkertaistunut – miksi siitä ei ole haluttu viestiä?

Hallitus, pääkaupunkiseudun koronanyrkki, sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat toistuvasti viestineet, että pienten, varhaiskasvatus- ja alakouluikäisten, lasten koronaan sairastumisten määrä ja tartuntojen eteenpäin tartuttaminen on vähäistä.

Pääkaupunkiseudulla lasten vanhempien välisissä keskusteluissa viestiä on kummasteltu, kun päiväkotiryhmiä ja koululuokkia on kevään kuluessa määrätty kiihtyvällä tahdilla karanteeniin ja tartuntojen määrän on nähty kasvavan.

Husin apulaisylilääkärin Eeva Ruotsalaisen Etelä-Suomen Medialle kokoamista tilastotiedoista voidaan päätellä, että koronavirus leviää yhä enemmän lapsissa. Uutena ilmiönä on havaittavissa ainakin päiväkodeissa tapahtuvien tartuntojen lisääntyminen viime syksyyn verrattuna.

Ruotsalaisen mukaan viikolta kaksi lähtien Husin alueella – lukuun ottamatta yli 70-vuotiaiden ikäryhmää – muiden ikäryhmien tapausmäärät ovat nousseet. Kun viikolla 11 muissa ikäryhmissä tapahtui taittumista, 0–9-vuotiaiden osuus jatkoi vielä nousuaan. 0–9-vuotiaiden koronatartuntoja oli maaliskuun kahdella ensimmäisellä viikolla kaksinkertainen määrä (738) verrattuna helmikuun kahteen ensimmäiseen viikkoon (347), 10–19-vuotiaidenkin lähes kaksinkertainen (464:stä 847:een). Marraskuun vastaavaan ajanjaksoon verrattuna pienten lasten tartuntojen määrä on yli kuusinkertaistunut ja isompien yli 2,5-kertaistunut.

Helmikuun kahdella ensimmäisellä viikolla 0–19-vuotiaiden tartunnanlähteistä suurimmat olivat tartunnanjäljityksen mukaan peruskoulut ja päiväkodit. Muuntoviruksen vallatessa alaa näyttää siltä, että kun taudin vie kotiin, aikaisemmasta poiketen puolet tai lähes koko perhe sairastuu. Aikaisemmin saattoi perheenjäsenistä sairastua esimerkiksi vain yksi neljästä tai ei lainkaan, Ruotsalainen kertoi haastattelussamme.

Kun tartunnanjäljityksessä on ruuhkaa ja viivettä, se heijastuu etenkin joukkoaltistumisten jäljityksen viiveisiin esimerkiksi päiväkodeissa. "Hankaluutena on juuri nyt muuntoviruksen nopea leviäminen, jolloin oireeton tartunnan saanut ei tiedä tartuttavansa ennen tietoa altistuksesta ja voi tartuttaa eteenpäin perheenjäsenensä, ja heistä tartuntaketju voi edetä työpaikoille tai harrastuksiin. Virus on saattanut 3–4 päivän sisällä levitä jo seuraavaan portaaseen, kun ihmiset eivät ole vielä ehtineet saada tietoonsa, että heidän pitäisi olla karanteenissa", Ruotsalainen totesi.

Husin ja Ruotsalaisen kertomia tietoja vasten edellä mainittujen tahojen viestintälinja pienten lasten vaikutuksesta koronan leviämiseen tuntuu kovin oudolta ja selvältä vähättelyltä. Alakoulujen ja päiväkotien sulkeminen pitää tässä valossa ottaa pääkaupunkiseudulla vahvasti uudelleen käsittelyyn, varsinkin, kun samaan aikaan ollaan valmiita rajoittamaan jopa ihmisten liikkumista.

Korona on sairautena vaarattomin lapsille ja nuorille, mutta silti he kärsivät siitä eniten.

Harrastukset olivat pitkään kokonaan kiellettyjä, tet-harjoitteluja ja työharjoitteluja yleensäkin pystytään toteuttamaan huomattavasti normaalia vähemmän, penkkarit ja osin valmistumisjuhlat jäävät kokonaan pitämättä, opiskelijaelämä saattaa alkaa etänä ilman tutustumista uuteen kaupunkiin, opiskelijakavereihin saati opiskelijatapahtumiin.

Ilman kumppania elävä nuori aikuinen saattaa olla tällä hetkellä todella yksin – eikä vain saata, vaan lukuisat aidosti ovat.

Kaikissa lapsiperheissä elämä ei valitettavasti ole mallillaan. Koulu- tai päiväkotiruoka on monella päivän ainut lämmin ateria. Monelle lapselle ja nuorelle päiväkoti, koulu, harrastukset ja kaverit ovat henkireikä päästä pakoon kodin ahdistavaa tai jopa pelottavaa ilmapiiriä. Koronan myötä välit useissa perheissä ovat kiristyneet ja päihteiden käyttö lisääntynyt, jokainen ymmärtää, että se ei ruoki hyvää kasvuympäristöä.

Nämä haasteet korostuvat pääkaupunkiseudun suurissa kaupungeissa, joissa väestömäärän vuoksi myös ongelmatapausten määrä on suurempi kuin muualla. Koronakeskittymä on alusta alkaen ollut voimakkain pääkaupunkiseudulla, minkä vuoksi myös lasten ja nuorten kohtaamat haasteet huolettavat eniten täällä.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja Husin johdosta koostuva niin sanottu koronanyrkki onkin pitänyt lasten ja nuorten hätää ansiokkaasti esillä

Kaikesta tästä huolimatta Ruotsalaisen kertomat tiedot ja muuntovirus asettavat asian uuteen valoon. Päiväkotien määräaikainen sulku ja alakoululaisten siirto etäopetukseen olisi helpommin ihmisten ymmärrettävissä kuin laajasti yksilön oikeuksiin kajoavat liikkumisrajoitukset. Tai vähintäänkin nuo toimet on tehtävä silloin, jos liikkumisrajoitukset tulevat voimaan.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja