Lukijalta: Vahingollinen sote-esitys vedettävä pois eduskunnasta

Vaaliareena: Palstalla julkaistaan helsinkiläisten kuntavaaliehdokkaiden mielipiteitä.

On hälyttävää, että eduskunnassa ajetaan kiireellä sosiaali- ja terveydenhuollon massiivista hallintouudistusta, joka on saanut asiantuntijoilta murskakritiikin. Uudistus, jonka piti parantaa palveluja, on vahingollinen koko kaupunkimme toiminnalle. Helsinkiläisten sote-palveluiden rahoitukseen esitetään rajua leikkausta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin varovainen arvio sote-rahoituksen supistumisesta Uudellamaalla on noin 400 miljoonaa euroa vuosittain uudistuksen ollessa voimassa. Esityksessä ei ole ratkaisuja yliopistollisen opetuksen ja tutkimuksen rahoitukseen. Asiantuntijoiden mukaan esitys vaarantaa helsinkiläisten peruspalvelut, erikoissairaanhoidon ja Husin toiminnan sekä pelastustoimen.

Korona on runnellut erityisen kovasti Helsinkiä. Jonot terveyspalveluihin ovat kasvaneet. Leikkausten sijaan pitäisi pääkaupunkiin panostaa. Kaupunkimme kuntaveron tuottoa leikattaisiin rajusti. Helsingille jäisi alle 5 prosenttia kuntaverosta, jolla on hoidettava kaupunkimme toiminta: opetus-, kulttuuri-, vapaa-aika- ja liikuntapalvelut sekä maksettava investoinnit ja velat.

Erityinen huoli on eduskunnassa noussut koulutuksesta. Esitys näivettää elinkeinopolitiikan ja globaalisti kilpailukykyisen kaupungin rakentamiseen edellytyksiä. Turmiolliset vaikutukset ulottuisivat koko kansantalouteen. Vakavat viat olivat esillä jo lausuntokierroksella, mutta mitään merkittäviä korjauksia ei ole tehty. On käsittämätöntä, miksi alueemme hallituspuolueiden kansanedustajat ja ministerit esitystä edistävät? Jos viime eduskuntakauden sote-esitys oli ongelmallinen, niin nykyinen on Helsingille katastrofi.

Kaiken lisäksi ajetaan maakuntaveroa, joka kiristäsi entisestään palkansaajien ja eläkeläisten verotusta. Hallituksen on vastuullista vetää vahingollinen sote-esitys pois eduskunnasta. Hallintouudistuksen, uusien vaalien ja maakuntaveron sijaan on verorahat kohdennettava koronaepidemiasta selviämiseen ja siihen, että ihmiset saavat yhdenvertaisesti tarvitsemansa palvelut.

Sari Sarkomaa, kansanedustaja, Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut