Lukijalta | Helsinkiä rakennettava asukkaiden ja luonnon ehdoilla

Helsinkiä ja koko eteläistä Suomea palvelevalle helikopterikentälle on jo pitkään etsitty hyvää ja toimivaa sijaintipaikkaa. Kenttää on sovitettu ainakin Hernesaareen, Malmin lentokenttäalueelle ja Vuosaareen.

Helsingin kaupungin 5.12.2018 voimaan astuneessa yleiskaavassa todetaan: ”Helikoptereiden aiheuttama melu sekä lentotoiminnan vaatimat laajat lähestymissektorit ja saavutettavuuskriteerit huomioon ottaen varteenotettavaa paikkaa ei pystytty kuitenkaan kaupungin alueelta osoittamaan. Selvityksen mukaan parhaat toimintaedellytykset helikopterikentän toiminnalle tulevaisuudessa olisivat Helsinki–Vantaan lentokentän alueella.”

Nyt kuitenkin varsin nopealla aikataululla kaupalliset tahot yhdessä kaupungin virkamiesten kanssa, junailivat läpi määräaikaisluvan helikopterikentän sijoittamiseksi Kivikon teollisuusalueelle. Viimeisin käänne asiassa on, että virkamiespäätöksenä on myönnetty tilapäinen vuokrasopimus toimintaa varten.

Monet eri kansalaistahot, kuten muun muassa Myllypuro-seura, Myllärilaakson Omakotiyhdistys, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys, ovat olleet tyrmistyneitä hankkeesta, joka on selkeästi nykyisen yleiskaavan kirjaimen ja hengen vastainen. Myös se on kansan tuntojen vastaista, että asiassa on toimittu erittäin huonoa toimintatapaa osoittaen, kun kaavan vastainen määräaikaislupa on myönnetty virkamiesten esittämänä virkamiespäätöksellä ohittaen normaalin poliittisen päätöksenteon lautakuntatasolla.

Toivoisin, että Helsinkiä rakennetaan ja kehitetään sen asukkaiden viihtyvyys, turvallisuus ja terveys edellä. Helikopterikenttä-hankkeessa mennään nyt kaupallisten toimijoiden ja virkamiesten intressit edellä ohittaen poliittinen päätöksenteko (lautakunnat) sekä asukkaiden ja asukasyhdistysten mielipiteet.

Jos kenttä tulee sijoittumaan Kivikkoon, niin helikopteriliikenteen meluhaitoista kärsisivät Kivikon, Latokartanon, Viikin, Myllypuron sekä uuden Malmin lentokenttäalueelle sijoitettavan asuinalueen asukkaat. Lisäksi toiminnan haitalliset vaikutukset luonnolle olisivat merkittävät. Viikki-Kivikon alue on yksi Helsingin tärkeimmistä vihersormista. Kaupungin omassa selvityksessä todettiinkin, että “maankäytön osalta Kivikon sijoittumispaikka on kuitenkin epäsuotuisa, koska se sijaitsee lähellä olemassa olevaa virkistysaluetta ja liikuntapuistoa sekä varsin lähellä olemassa olevia asuntoalueita Kivikossa sekä suunniteltuja asuntoalueita Malmin lentokentän alueella.”

Petri Viinikkala

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut