Pääkirjoitus: Viron tie pitää välttää – se vaatii nykyrajoitusten lisäksi tiukempaa rajavalvontaa ja pienten lasten kohtaamisten vähentämistä

Helsingin Uutisten päätoimittaja Karri Kannala. Johanna Erjonsalo
Karri Kannala

Karri Kannala

Etelä-Suomen Median pääkaupunkiseudun kaupunkilehdet Helsingin Uutiset, Länsiväylä ja Vantaan Sanomat kertoivat 25.3., että koronavirus leviää yhä enemmän lapsissa. Uutena ilmiönä on havaittavissa ainakin päiväkodeissa tapahtuvien tartuntojen lisääntyminen viime syksyyn verrattuna.

0–9-vuotiaiden koronatartuntoja oli maaliskuun kahdella ensimmäisellä viikolla kaksinkertainen määrä (738) verrattuna helmikuun kahteen ensimmäiseen viikkoon (347), 10–19-vuotiaidenkin lähes kaksinkertainen (464:stä 847:een). Marraskuun vastaavaan ajanjaksoon verrattuna pienten lasten tartuntojen määrä on yli kuusinkertaistunut ja isompien yli 2,5-kertaistunut.

Helmikuun kahdella ensimmäisellä viikolla 0–19-vuotiaiden tartunnanlähteistä suurimmat olivat tartunnanjäljityksen mukaan peruskoulut ja päiväkodit. Muuntoviruksen vallatessa alaa näyttää siltä, että kun taudin vie kotiin, aikaisemmasta poiketen puolet tai lähes koko perhe sairastuu. Aikaisemmin saattoi perheenjäsenistä sairastua esimerkiksi vain yksi neljästä tai ei lainkaan.

Kun tartunnanjäljityksessä on ruuhkaa ja viivettä, se heijastuu etenkin joukkoaltistumisten jäljityksen viiveisiin esimerkiksi päiväkodeissa. Tällöin oireeton tartunnan saanut ei tiedä tartuttavansa ennen tietoa altistuksesta ja voi tartuttaa eteenpäin perheenjäsenensä, ja heistä tartuntaketju voi edetä työpaikoille tai harrastuksiin. Virus on saattanut 3–4 päivän sisällä levitä jo seuraavaan portaaseen, kun ihmiset eivät ole vielä ehtineet saada tietoonsa, että heidän pitäisi olla karanteenissa.

Kritisoin 27.3. hallituksen, pääkaupunkiseudun koronanyrkin, sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viestintälinjaa siitä, että pienten lasten vaikutuksesta koronan leviämiseen vaietaan ja haittoja vähätellään. Samalla vaadin, että alakoulujen siirtäminen etäopetukseen ja päiväkotien sulkeminen pitää tässä valossa ottaa pääkaupunkiseudulla vahvasti uudelleen käsittelyyn, varsinkin, kun samaan aikaan ollaan valmiita rajoittamaan jopa ihmisten liikkumista.

Viime päivien aikana lasten tartunnat ja niiden levittäminen ovat nousseet esille yhä useamman median ja asiantuntijan kautta. Silti keskustelu uusista rajoituksista etenee ilman, että pahimpien tautialueiden alakoulut ja varhaiskasvatus olisi otettu kunnolla uudelleen tarkasteluun.

Pääkaupunkiseudulla kannattaisi nyt tarkasti katsoa, miten ja miksi Viron koronatilanne räjähti käsiin ja mitä siellä sen jälkeen on jouduttu tekemään. Viron tie pitäisi pyrkiä välttämään kaikin keinoin, siksi rajasta ei pitäisi päästä yli ilman tuoretta negatiivista koronatestitulosta ja alakoulujen sekä varhaiskasvatuksen kautta syntyvät kontaktit tulisi minimoida.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut