Mari Männistö Sykähdyttäviä unelmia hyvästä kaupunkielämästä

Arki on jatkunut outona tolkuttoman pitkään. Toivon pilkahduksia on ollut vähän, mutta juuri nyt lisääntynyt valo, jälleen avoimena aaltoileva meri, etelästä palaavat linnut ja kävely puhdistetuilla kaduilla huuhtelevat turhautuneen ja väsyneen helsinkiläisen mieltä. Jotta jaksamme vielä erityispuristuksen koronarajoitusten ja rokotusten kanssa, on mieliin päästettävä jo valoisampiakin ajatuksia – ajatuksia kesästä ja tapahtumista, terasseista, kohtaamisista ja kokemuksista. Sykähdyttäviä unelmia hyvästä kaupunkielämästä kesä-Helsingissä. Terveysturvallisesti ja korona- sekä säävarauksella toki.

Erityisesti taiteelle ja kulttuurille sekä tapahtuma- ja ravintola-aloille koronatilanne on ollut vaikea. Samoin meille näiden alojen palveluista elämäänsä iloa ja merkitystä ammentaville. Helsinkiläinen kaupunkielämä ravintolailtoineen, taidekokemukseen ja festareineen on ainutlaatuista – ilman sitä on mahdotonta edes kuvitella Helsinkiä. Itse työnnän tummia pilviä ensi kesän edestä ajatellen kahta erityisen toiveikasta asiaa: Kasarmitoria ja Helsinki Biennaalia.

Mikäli koronatilanne sallii, Kasarmitorille katetaan Helsinki-päivästä 12.6. alkaen helsinkiläisen ruokakulttuurin mielenkiintoisimmat maut, koronavuoden aikana kipeästi ikävöimäämme taidetta ja kulttuuria sekä merellisen Helsingin tunnelmaa. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu - niin ikään taidetta ja kulttuuria mahdollistava - katukokeilu, joka reitittää kulkua terassialueelle, Helsinki Biennaalin paviljongille ja Vallisaaren lähtölaiturille.

Tavalla tai toisella avautuu myös Helsinki Biennaali. Maksuton, kansainvälinen kuvataidetapahtuma lähes 35 taiteilijan voimin. Historiallisesti ja luontoarvoiltaan merkittävässä Vallisaaressa taideteoksista iso osa on ulkoilmassa, biennaaliteoksia on kaupunkitilassa myös mantereella – ja tietenkin digitaalisesti.

Tämä kummallinen arki koronarutiineineen jatkuu nyt kuitenkin vielä. HAM Helsingin taidemuseon ja Helsingin kaupunginmuseon tuottama verkkonäyttely Outo arki haastaa meitä näkemään rutiinien taakse. Sinne missä on välttämätöntä toivoa!

Kirjoittaja on Helsingin kulttuurijohtaja.

On mieliin päästettävä jo valoisampiakin ajatuksia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut