Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teemu Laajasalo Mikään tämän maailman mahti ei sulje ovia lopullisesti

Olemme valmistautumassa pääsiäiseen, joka on erilainen. Ihmisten toimintaa on rajoitettu tiukoilla määräyksillä kulkutaudin kukistamiseksi. Uusia liikkumisrajoituksia valmistellaan. Ravintolat, kuntosalit ja oppilaitokset ovat sulkeneet ovensa. Lukittaudumme jälleen koteihimme ja suljemme oven takanamme. Suljettujen ovien tarkoituksena on estää tappavan taudin pääseminen sisään. Samalla ne tuntuvat sulkevan myös ison osan elämää ulos.

Oven sulkeutumisen on kuvattu tarkoittavan mahdollisuuden menetystä tai ajanjakson päättymistä. Kun ei saa toivottua työpaikkaa tai joutuu jättämään jotain taakseen, voi sanoa, että ovi on sulkeutunut tai se on suljettu. Koronan pakottamana suljetut ovet ovat tarkoittaneet lukuisia toteuttamattomia toiveita ja lopullisesti muuttuneita elämäntilanteita.

Rajoitusten myötä on vertailtu, minkä oven sulkeminen koskettaa ihmisiä eniten. Liikkumisrajoituksia suunniteltaessa keskustelua käydään apteekin ja Alkon, kauppojen ja koulujen ovista.

Olen saanut viimeisen vuoden aikana lukuisia yhteydenottoja koskien surua. Ihmisillä ei ole ollut mahdollisuuksia hyvästellä läheisiään tai olla mukana hautajaisissa. Poliittiset päättäjät, virkamiehet ja monet ammattilaiset ovat olleet ahtaalla. Lääkäreiden, hoitajien ja pappien on täytynyt tehdä vaikeita päätöksiä rajoittaessaan omaisten mahdollisuuksia olla sairaiden ja kuolevien tukena tai osallistua hautajaisiin. Toivottomuuden keskellä tajuaa, että kuolema on se viimeinen ovi, joka sulkeutuu.

Pitkäperjantaina suljettiin ovi. Jeesus oli kuollut, hänet haudattiin ja haudan ovi suljettiin. Jeesuksen opetuslasten toiveet jäivät toteutumatta ja mahdollisuudet muuttuivat menetetyiksi.

Hiljainen viikko ei kuitenkaan lopu pitkäperjantaihin. Pääsiäisaamuna haudan ovi on avattu. Pimeän yön jälkeen aamun valossa umpikuja on muuttunut mahdollisuuksiksi, turhautuminen toivoksi ja kuolema elämäksi. Pääsiäisenä kuoleman sulkema ovi avattiin lopullisesti.

Lohduttakoon pääsiäisen sanoma meitä kulkutaudin alla eläviä. Luottakaamme siihen, että koronan sulkemat ovet jonain päivänä avataan. Se, mikä nyt tuntuu menetykseltä, muuttuu vielä mahdollisuuksiksi. Se, mikä nyt turhauttaa, kääntyy vielä toivoksi. Pääsiäisen lupaus on se, että mikään tämän maailman mahti ei sulje ovia lopullisesti.

Teemu Laajasalo

Helsingin hiippakunnan piispa