Lukijalta: Joudumme päiväkodissa valehtelemaan vanhemmille

Kuvituskuva. Juha Inkinen

Kuten olemme viime aikoina saaneet lukea, ovat päiväkoti-ikäisten koronatartuntojen määrät lisääntyneet huomattavasti (HU 27.–28.3.). Tätä ei kuitenkaan ota kukaan kuuleviin korviinsa, vaikka päiväkodissa lähikontaktien välttäminen on mahdotonta.

Ainut suojautumiskeino varhaiskasvatuksen henkilöstöllä on kasvomaski ja sekin pitää riisua päivän aikana, mikäli haluaa ruokailla. Ruokailujen porrastaminen ja henkilöstön ruokailu eri aikoihin onnistuvat ehkä isompien lasten kohdalla, mutta esimerkiksi pienten ryhmässä tämä ei vaan onnistu.

Ymmärtääkseni kasvomaskin riisuminen tarkoittaa sitä, että riski altistua koronalle kasvaa – ovathan lapsetkin nyt tiedettävästi mahdollisia tartunnan lähteitä, eivätkä päiväkoti-ikäiset lapset käytä kasvomaskia. Eli tässä kohtaa suojautuminen vesittyy täysin.

Lähikontaktien välttäminen on päiväkodissa mahdotonta siitäkin syystä, että sijaisia tulee ja menee, henkilöstö joutuu paikkailemaan toisiaan muualla kuin omassa ryhmässä, pahimmassa tilanteessa jopa toisessa yksikössä. Kohtaamme päivittäin valtavan määrän ihmisiä lähikontaktissa.

Alle 10-vuotiaiden lasten koronatartunnat kuusinkertaistuivat – Päiväkotilapsi sairastuttaa nyt entistä useammin koko perheen

Kauhean kauas tuskin tarvitsee katsoa löytääkseen syyn sille, miksi ala ei houkuttele. Työolot ovat olleet huonolla tolalla jo pidemmän aikaa, eikä korona ole tilannetta helpottanut.

Työ on itsessään jo äärimmäisen kuormittavaa ja kasvomaskin käyttäminen kovassa työtahdissa on fyysisesti raskasta. Henkistä kuormitusta lisää pelko siitä, että milloin minä sairastun ja entä jos läheiseni sairastuvat, kun joudun käymään töissä. Ahdistusta ja pelkoa lisää myös se, että emme saa tietää edes henkilökunnan koronatartuntoja puhumattakaan lasten tartunnoista, joita joudumme hyssyttelemään vanhempien edessä.

Tartuntamäärät Helsingissä lähtivät selvään laskuun – tässä uusin koronakartta

Ymmärrän vanhempien ärtymyksen, kun joudumme valehtelemaan, ettemme muka tiedä onko koronatartuntaa ryhmässä vai ei. Myös tämä lisää henkistä kuormitusta. Tämä salailu kuormittaa myös päiväkodin johtajia, joilla on muutenkin kädet täynnä oman työnsä rinnalla.

Mikäli olemme se niin kutsuttu yhteiskunnan tukipilari, niin eikö varhaiskasvatuksen henkilöstön olisi aika saada edes rokotteet? Miksi kukaan ei ota tosissaan sitä huolta ja pelkoa, joka varhaiskasvatuksen kentältä nousee?

Huolestunut varhaiskasvatuksen opettaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut