Pääkirjoitus: Vaalit lähestyvät ja sote lipuu eteenpäin – koska se oikeasti läpivalaistaan äänestäjien toimesta?

Helsingin Uutisten päätoimittaja Karri Kannala. Johanna Erjonsalo

Kuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia. Samalla hallituksen ajama sote-uudistus lipuu koronan varjossa koko ajan eteenpäin. Sen saama huomio on enää murto-osa siitä, mitä se oli Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana ilman koronaa. Silloin se oli politiikan ja median ykköspuheenaihe, kuten näin valtavan kansallisen hankkeen kuuluukin olla. Nyt Sanna Marinin (sd.) hallitus pääsee edistämään sitä koronakulissien takana, ilman, että perinpohjaista keskustelua sen ympärillä julkisesti käytäisiin.

Suuret kaupungin johtajiensa suulla sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johto ovat taajaan ja laajasti kritisoineet sote-uudistusta ja toivoneet sen kaatumista nykymuodossaan. Suurin ongelma sote-esityksessä on rahoitusratkaisu, jonka Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen pelkää johtavan kriisiin. Samaa mieltä ovat myös suurten kaupunkien johtajat ja enemmistö valtuutetuista. Tuomisen mielestä sote-esityksellä tehdään aluepolitiikkaa terveyspolitiikan kustannuksella. Samalla unohdetaan Uudenmaan monikulttuurisuus, kasvu ja ikääntyminen.

Tuominen, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok.), Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd.), Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ja Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) sekä heidän kollegansa Turusta ja Oulusta ovat panneet paljon toivoa siihen, että julkinen sote-keskustelu repeäisi kunnolla auki kuntavaalien alla.

Toive on perusteltu, sillä toteutuessaan sote-uudistus veisi ison osan kuntien tehtävistä, budjeteista ja päätösvallasta kauemmaksi kuntalaisista, vaikka juuri sote-palvelut ovat tutkimusten mukaan kuntalaisten näkökulmasta kunnan tärkeimpiä palveluja.

Toive kunnon keskustelusta, joka herättäisi myös suurten kaupunkien ja Uudenmaan asukkaat, eli äänestäjät, sote-uudistuksen ongelmista ei ainakaan vielä näytä toteutuvan.

Husin tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta nosti kaksi viikkoa sitten esiin uuden huolen. Pitkärannan mukaan tutkimusrahoitus on unohdettu hallituksen sote-esityksessä lähes täysin (HU 28.3.). Käytännössä se tarkoittaisi muun muassa sitä, että esimerkiksi syöpäsairaiden potilaiden mahdollisuus päästä Suomessa järjestettyihin kansainvälisiin lääketutkimuksiin heikentyy merkittävästi, jos sote-uudistus toteutuu.

Vaaleihin on toki aikaa vielä kaksi kuukautta – aika näyttää, perataanko sote perusteellisesti läpi vielä ennen kesäkuun puoliväliä. Syytä olisi.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut