Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Helsinki tarvitsee oman pelastuskoulun – nyt ja tulevaisuudessa

Mistä saadaan palomiehiä Helsinkiin, kun pelastuskoulu lakkautetaan? – Viime vuonna oli ensi kertaa tilanne, että kaikkia virkoja ei saatu täytettyä (HU 18.3.2021).

Huolestuttava uutinen. Varsinkin, kun otetaan huomioon, että samaan aikaan Helsinkiin tarvitaan ja rakennetaan uusia pelastusasemia ja päällä on uhka sanktioista, kun toimintavalmiusajat eivät täyty. On siis selvää, että jatkossa henkilöstöäkin tarvitaan lisää.

Tähän suhteutettuna on pahasti ristiriitaista, että Jätkäsaaressa sijaitseva Helsingin kaupungin pelastuskoulu lakkautetaan vuoden 2023 alussa ja kaikkien Suomen palomiesten keskitetään valtion ylläpitämään pelastuskouluun, Kuopion pelastusopistoon.

Jos Helsingin pelastuskoulun oppilastuotanto tyrehtyy, menee Helsingin kaupungin pelastuslaitos samaan prosessiin kuin kaikki muutkin, eli palkkaa pelastusopiston käyneitä tai jo työssä olevia palomiehiä muualta Suomesta. Se on pelastuskomentaja Jani Pitkäsen mukaan huono idea. " Akuutti tarve viiden vuoden sisällä on vajaat 60 uutta palomiestä, jotta pysymme suunnitelmassa parantaa toimintavalmiusaikoja, joita Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on uhkasakolla langettanut. Lisäksi meillä on suuret rekrytointitarpeet."

Pelastusyksikön tulee olla kohteessa tietyn ajan puitteissa. Muuten avi voi määrätä uhkasakon. Rekrytointitarve puolestaan liittyy muun muassa eläköitymiseen ja Helsingin neljään uuteen paloasemaan tulevina vuosina. Pelastuskoulun oma oppilastuotanto on mitoitettu niin, että sillä korvataan Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen eläköitymiset ja muu työvoiman liikkuvuuteen liittyvä poistuma.

Sisäministeriö kumosi 2018 Helsingin pelastuskoululle myönnetyn oikeuden antaa pelastusalan ammatillista peruskoulutusta. Periaate on, että valtio vastaa pelastajien koulutuksesta, mutta Helsinki on halunnut hoitaa sitä vuosia omalla kustannuksellaan. Koulu perustettiin vuonna 1972.

Pelastusosaston pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka sanoi Helsingin Uutisille, että Kuopion pelastusopiston määrärahoja on lisätty vuosille 2020–2021 vuosittain, jotta koulutusmääriä voidaan nostaa. Sisäministeriö ja Kuopion pelastusopisto selvittävät kevään aikana, millaisia järjestelyjä ja resursointia tarvitaan koko maan osalta. Kohvakka ei tyrmää toivetta Helsingin koulun toiminnan jatkumisesta.

Pitkäsellä on erityisesti huoli siitä, mistä palomiehiä saadaan jatkossa Helsinkiin riittävä määrä. Palomiesten palkkataso Helsingissä jopa 300 euroa alhaisempi kuin muualla. Pohjapalkka on 2 002 euroa plus 700–800 euron haittatyölisät. Lisäksi asumiskustannukset Helsingissä ovat korkeammat kuin muualla. Kohvakankin mukaan huoli työvoimasta on aiheellinen.

Helsingin pelastuskoulun lakkauttaminen ja palomiesten palkkaaminen muualta Suomesta saattaa aiheuttaa palkkakilpailun, jossa Helsinki pärjää huonosti, mikäli asialle ei tehdä mitään. Tämänkin vuoksi asia on syytä korjata pikaisesti ja varmistaa, että Helsingin kaupungin pelastuskoulun toiminta saa jatkua myös tulevaisuudessa.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja