Lukijalta: Helsinki tarvitsee myös yksityistä varhaiskasvatusta

Vaaliareena: HU:n vaaliareenalla julkaistaan kuntavaaliehdokkaiden kirjoituksia.

Kuvituskuva Helsingin Uutiset

Lapsiperheiden ykköshuolenaihe on, miten saada paikka lähipäiväkodista tai edes oman työmatkan varrelta. Kuluneella vaalikaudella on tehty paljon, kaupungin omia päiväkotipaikkoja on lisätty tänä vuonna valmistuvat hankkeet mukaan lukien lähes 5000. Keskimäärin matka päiväkotiin on noin 10 minuuttia, mikä on hyvä. Mulla samalla edelleen liian moni perhe saa paikan aivan vastakkaisesta suunnasta kuin ovat toivoneet.

Tarvitsemmekin Helsinkiin edelleen lisää kaikenlaista varhaiskasvatusta, kaupungin omia päiväkoteja, lisää ryhmäperhepäivähoitoa sekä yksityistä varhaiskasvatusta. Tällä hetkellä Helsingissä yksityisissä päiväkodeissa on noin 3500 lasta. Helsingissä yksityiset ovat valtaosin julkista palvelua täydentäviä erikoistuneita pieniä päiväkoteja, esimerkiksi montessori- tai steinerpäiväkoteja sekä kieli- tai liikuntapainotteisia.

Yksityiset toimijat ovat myös vastanneet perheiden toiveeseen lähipäiväkodista, kun kaupunki ei ole pystynyt tarpeeksi nopeasti vastaamaan kysyntään. Yksityisen hoidon tuen kuntalisä Helsingissä on jäänyt jälkeen, eikä siinä huomioida esimerkiksi sisaralennusta. Ero julkisen ja yksityisen palvelumaksuissa uhkaa kasvaa entisestään, kun varhaiskasvatusmaksut laskevat ensi elokuussa. Tämä taas johtaa väistämättä siirtymään kaupungin päiväkoteihin, mikä taas syö ison osan jo kaavailuista lisäpaikoista. Ja taas olemme sen ongelman edessä, että paikkoja lähipäiväkotiin ei riitä. Vähän kuin hölmöläisten peitonjatkamista, eikö?

Laura Rissanen, kaupunkiympäristölautakunnan jäsen (kok), kuntavaaliehdokas, Töölö

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut