Lukijalta: Hyvä päivä isän kanssa

Vaaliareena: HU:n vaaliareenalla julkaistaan kuntavaaliehdokkaiden kirjoituksia.

Mitä yksinäisyys ihmisille ylipäätään tarkoittaa, se kaikki kalpenee vanhuuden yksinäisyyden rinnalla. Liikkumattomuus, seuran puute, sairaudet ja kyvyttömyys päättää omista asioista. Nämä ovat ovat vanhan ihmisen viimeisen elämäntaipaleen viheliäisiä vitsauksia.

Raihnainen 91-vuotias vanha mies pystyy enää kävelemään yhteen suuntaan vain neljä metriä. Siispä hän kävelee jääkaapille syödäkseen hampaattomalla suulla vähän jotakin, sitten hän kävelee takaisin vuoteelleen. Vielä vanhus on riittävän vahva käymään vessassa, mutta heiveröisten askelten matka lyhenee päivä päivältä. Ihmisarvoiseen vanhuuteen kuuluisi myös toisten ihmisten seura.

Vanhan ihmisen riski kuolla yksin kotonaan on huomattavan suuri. Televisio ja turvaranneke korvaavat inhimillisen kosketuksen ja läsnäolon usein juuri silloin, kun ihminen on lähellä kuolemaa.

Yksin kuolemisessa on kauhistuttavaa psykologista lisäkuormaa. Nykypäivän vanhukset ovat usein siinä tilanteessa, että heistä tehdään tarpeettomia epäihmisiä, joita ei ole muka olemassa. Vasta kuoleman korjattua vanhuksen sukulaiset saattavat tulla sanomaan joitakin onttoja ja autioita loppusanoja. Mutta kuollut ei enää koskaan kaipaa toisten ihmisten seuraa eikä sanoja.

Tänään on hyvä päivä isän kanssa. Hän puhuu sota-ajan pommituksista Helsingin Vaasankadun asunnossa koettuna ja nähtynä pikkupojan silmin. Isä muistelee turkkurina ollessaan tehneensä hyviä vaatteita 1950-luvulla. Hänen mielestään on selvää, että luonnonvarat loppuvat seuraavan sadan vuoden kuluessa.

Isä ei halua sairaalaan, koska siellä hän olisi potilas. Isä haluaa olla omassa kodissaan, sillä silloin hän on ihminen. Pitkien keskustelujen jälkeen isä nukahtaa. Täysin pimeässä huoneessa kuulen vain rahisevan ja epätasaisen hengityksen.

Äiti kuoli 26 vuotta sitten. Edelleen hänen silmälasinsa ovat sillä paikalla vanhan miehen asunnossa, johon hän itse ne riisui viimeisen kerran nukkumaan mennessään.

Turvallinen vanhuus kaikessa laajuudessaan on perusoikeus, jonka yhteiskunnan täytyy vahvistaa yhteisillä sopimuksilla. Jokaisella yksinäisellä vanhalla ihmisellä täytyy olla hyvä ja luotettava vapaaehtoinen ystävä.

Kai Backman, kuntavaaliehdokas (vas.), Helsinki

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut