Pääkirjoitus Kaupungin vuokra-asunnot painottuvat Helsingissä selvästi alueittain – segregaation estäminen otettava aidosti keskiöön

Helsingin Uutiset selvitti miten kaupungin vuokra-asunnot jakautuvat Helsingissä (HU 18.4.). Kaupungissa on alueita, joissa tuettua asumista on yhä vähän tai ei ollenkaan.

Tuetut vuokra-asunnot eivät jakaudu tasaisesti eri kaupunginosien välillä. Esimerkiksi Jakomäessä 59 prosenttia asuntokannasta on kaupungin tai jonkin muun tahon ylläpitämää tuettua vuokra-asumista. Kumpulassa osuus on 53 prosenttia. Koskelassa, Ala-Malmilla ja Kurkimäessä tuettujen vuokra-asuntojen osuus on 50 prosenttia alueiden asuntokannoista.

Vuokratalovaltaisia kaupunginosia ovat myös Vesala, Maunula, Kallahti, Pikku Huopalahti, Kivikko, Länsi-Herttoniemi, Meri-Rastila ja Itäkeskus. Näissä kaikissa tuettujen vuokra-asuntojen osuus on yli 40 prosenttia.

Tuetulla vuokra-asumisella tarkoitetaan Arava- tai korkotukivuokra-asuntoja, joiden asukasvalintaan vaikuttavat hakijan asunnontarve sekä varallisuus. Vuokrataso on markkinahintaa huokeampi. Helsingissä tällaisia asuntoja on noin 70 000. Suurimman osan, 50 000 asuntoa, omistaa Heka.

Tuettujen vuokra-asuntojen mahdollisimman tasaisella jakautumisella eri kaupunginosien kesken pyritään ehkäisemään alueiden eriytymistä eli segregaatiokehitystä.

Samalla Helsingissä on useita kaupunginosia, joissa tuettua vuokra-asumista on vähän tai ei lainkaan. Näitä on etenkin kantakaupungin arvoalueilla. Etu- ja Taka-Töölössä tuettuja vuokra-asuntoja on noin 2 prosenttia asuntokannasta, Kruununhaassa ja Ullanlinnassa ei lainkaan.

Vanhassa Munkkiniemessä ja Aurinkolahdessa tuettujen vuokra-asuntojen osuus on 7 prosenttia alueen asuntokannasta, Puistolassa ja Tapaninvainiossa 6 prosenttia.

Tuettuja vuokra-asuntoja ei ole lainkaan esimerkiksi pientalovaltaisissa Länsi- ja Itä-Pakilassa. Kaupungin vuokra-asuntoja ei löydy myöskään Munkkivuoresta tai Lauttasaaren Myllykallion osa-alueelta.

Omistusasumisen lisäämistä vuokratalovaltaisilla alueilla vaikeuttaa se, että asuntojen hinnat monilla Helsingin alueilla ovat paljon alhaisempia kuin uuden asunnon rakentamisen kustannukset. Uusia omistus- tai asumisoikeusasuntoja saadaan tällaisille alueille osana laajempaa uudistamista esimerkiksi Jakomäessä ja Myllypurossa. Vuokratalovaltaiseen Meri-Rastilaan tuodaan omistusasumista täydennysrakentamisella.

Alueilla, joilla vuokra-asuntojen osuus on pieni tai olematon, vuokra-asuntojen lisäämistä vaikeuttavat yksityinen maanomistus tai yleiskaava, joka määrittelee alueen pientalovaltaiseksi. Kaupunki pyrkii kuitenkin vaikuttamaan asiaan ja esimerkiksi Kulosaarikin on saanut ensimmäiset kaupungin vuokra-asuntonsa.

Segregaatiokehityksen pitää olla yhä näkyvämmin esillä Helsingin päätöksenteossa. On selvää, että tuettu vuokra-asuminen ei miellytä arvokkaampien asuinalueiden asunnonomistajia, mutta isossa kuvassa se on pienempi paha kuin segregaation voimistuminen ja siitä seuraavat moniulotteiset haittavaikutukset.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut