Helsingin Uutiset selvitti miten kaupungin vuokra-asunnot jakautuvat Helsingissä (HU 18.4.). Kaupungissa on alueita, joissa tuettua asumista on yhä vähän tai ei ollenkaan.
Tuetut vuokra-asunnot eivät jakaudu tasaisesti eri kaupunginosien välillä. Esimerkiksi Jakomäessä 59 prosenttia asuntokannasta on kaupungin tai jonkin muun tahon ylläpitämää tuettua vuokra-asumista. Kumpulassa osuus on 53 prosenttia. Koskelassa, Ala-Malmilla ja Kurkimäessä tuettujen vuokra-asuntojen osuus on 50 prosenttia alueiden asuntokannoista.
Vuokratalovaltaisia kaupunginosia ovat myös Vesala, Maunula, Kallahti, Pikku Huopalahti, Kivikko, Länsi-Herttoniemi, Meri-Rastila ja Itäkeskus. Näissä kaikissa tuettujen vuokra-asuntojen osuus on yli 40 prosenttia.
Tuetulla vuokra-asumisella tarkoitetaan Arava- tai korkotukivuokra-asuntoja, joiden asukasvalintaan vaikuttavat hakijan asunnontarve sekä varallisuus. Vuokrataso on markkinahintaa huokeampi. Helsingissä tällaisia asuntoja on noin 70 000. Suurimman osan, 50 000 asuntoa, omistaa Heka.
Tuettujen vuokra-asuntojen mahdollisimman tasaisella jakautumisella eri kaupunginosien kesken pyritään ehkäisemään alueiden eriytymistä eli segregaatiokehitystä.
Samalla Helsingissä on useita kaupunginosia, joissa tuettua vuokra-asumista on vähän tai ei lainkaan. Näitä on etenkin kantakaupungin arvoalueilla. Etu- ja Taka-Töölössä tuettuja vuokra-asuntoja on noin 2 prosenttia asuntokannasta, Kruununhaassa ja Ullanlinnassa ei lainkaan.
Vanhassa Munkkiniemessä ja Aurinkolahdessa tuettujen vuokra-asuntojen osuus on 7 prosenttia alueen asuntokannasta, Puistolassa ja Tapaninvainiossa 6 prosenttia.
Tuettuja vuokra-asuntoja ei ole lainkaan esimerkiksi pientalovaltaisissa Länsi- ja Itä-Pakilassa. Kaupungin vuokra-asuntoja ei löydy myöskään Munkkivuoresta tai Lauttasaaren Myllykallion osa-alueelta.
Omistusasumisen lisäämistä vuokratalovaltaisilla alueilla vaikeuttaa se, että asuntojen hinnat monilla Helsingin alueilla ovat paljon alhaisempia kuin uuden asunnon rakentamisen kustannukset. Uusia omistus- tai asumisoikeusasuntoja saadaan tällaisille alueille osana laajempaa uudistamista esimerkiksi Jakomäessä ja Myllypurossa. Vuokratalovaltaiseen Meri-Rastilaan tuodaan omistusasumista täydennysrakentamisella.
Alueilla, joilla vuokra-asuntojen osuus on pieni tai olematon, vuokra-asuntojen lisäämistä vaikeuttavat yksityinen maanomistus tai yleiskaava, joka määrittelee alueen pientalovaltaiseksi. Kaupunki pyrkii kuitenkin vaikuttamaan asiaan ja esimerkiksi Kulosaarikin on saanut ensimmäiset kaupungin vuokra-asuntonsa.
Segregaatiokehityksen pitää olla yhä näkyvämmin esillä Helsingin päätöksenteossa. On selvää, että tuettu vuokra-asuminen ei miellytä arvokkaampien asuinalueiden asunnonomistajia, mutta isossa kuvassa se on pienempi paha kuin segregaation voimistuminen ja siitä seuraavat moniulotteiset haittavaikutukset.
Karri Kannala
karri.kannala@media.fi
Päätoimittaja, paikallisjohtaja