Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Asunnottomat alivuokralle – toisivat pelkän sängyn, erikoispalvelu kuittaisi osan vuokrasta

Ehdotan seuraavaa konseptia asunnottomuuden ja asuntopulan ratkaisumalliksi:

Asunnoton menee alivuokralaiseksi vuokraisännälle, vuokraemännälle tai asunnon omistajalle. Hän tuo mukanaan pelkän sängyn. Asunnoton ei vietä asunnossa liiemmin aikaa, mikä sallii yksityisyyttä alkuperäiselle asukkaalle.

Asunnoton tarjoaa jotain erikoisosaamiseensa liittyvää palvelua (siivous, ruoanlaitto tms.) asukkaalle saaden näin vuokraansa alemmaksi

Idea lähti omasta tarpeesta löytää asumisratkaisu Pohjois-Haagasta. Ajattelin toimia juuri noin, taloyhtiöiden kautta lähestyä kaksioiden tai kolmioiden yksin asuvia senioreja ja tarjota heille ”tietotekniset laitteet kuntoon” -palvelua.

Olen koulutukseltani matematiikan ja tietotekniikan opettaja, joten voisin tarjota myös ”tietokoneiden mahdollisuudet” -konsultaatiota. Jotta en tuota asukkaalle liikaa vaivaa, tuon mukani ainoastaan sängyn ja hommaan erillisen työhuoneen muualta.

Lisäarvo kämppisasumisessa, joten olen itsekin kokeillut viiteen otteeseen piilee mielestäni seurallisissa ruokailuhetkissä.

Mielestäni kämppisasuminen ja alivuokralaisten ottaminen on edistämisen arvoinen asia. Asumisyhteisöt jotka koostuvat useammasta kimppäkämppäasukista ovat tarina erikseen, miksei sekin voisi olla miettimisen arvoista.

Voisikohan Vailla Vakinaista Asuntoa ry ottaa tästä kopin ja kartoittaa asunnottomien sellaiset erikoistaidot, joita voi tarjota asukkaille pyytäessään häneltä alivuokralaisopimusta?

Tarvittaisiin myös uusi alivuokralaissopimusmalli, jossa sovitaan ehdoista. Työhaastattelua muistuttavalla tavalla kandidaatin pitäisi nähdä asunto ja perustella, miksi hän olisi hyvä kämppis.

Tässäkö olisi tapa pyyhkiä asunnottomuuden ongelma kertaheitolla pois Suomen kartalta?

Sen ratkaisee lopulta suomalainen mentaliteetti siitä, ovatko kämppikset (alivuokralainen) tervetulleita omaan kotiin. Rahalliset tekijät ja muut edut puhuvat kyllä sen puolesta.

Nisse Suutarinen