HU:n vaaliareenalla julkaistaan kuntavaaliehdokkaiden kirjoituksia.
HKL:n yhtiöittämisestä piti tehdä päätös jo keväällä. Päätöksen tekeminen on siirretty syyskuulle. Tämä tarkoittaa sitä, että vielä on mahdollisuus äänestämispäätöksillä vaikuttaa siihen, siirtyykö julkista palvelua osakeyhtiöön.
Yhtiöittäminen tarkoittaisi sitä, että päätöksenteko ja tiedonsaanti HKL:n osalta siirtyisi pois kaupungin luottamushenkilöiltä sekä kuntalaisilta.
Yhtiöittämisen takana on ollut ajatus erityisesti raideliikenteen osalta yhteistyöstä Espoon ja Vantaan kanssa. Espoo ei ole tähän yhteistyöhön lähdössä ja Vantaankin kanta on enemmänkin epävakaa. Muiden kuntien haluttomuudesta huolimatta Helsingistä löytyy tahoja, jotka sinnikkäästi haluavat yhtiöittämistä.
Asiaa pohtineen työryhmän loppuraportissa ei ole yhtään yhtiöittämistä puoltavaa lausumaa, jossa tulisi esille kuntalaisten etu. Tuottavuus siellä on mainittu. Yhtiöittäminen tulisi olemaan heikennys henkilökunnalle. Tätä henkilöstö onkin tuonut usein esille.
Kaupungin tulee kuunnella myös henkilökuntaa, muutenkin kuin lakisääteiseltä osin yt-neuvotteluissa. Yhtiöittämisestä tulisi seuraamaan yhtiön pilkkominen useisiin tytäryhtiöihin.
Tällainen kehitys on muualla Euroopassa tuonut enemmän haittoja kuin hyötyjä. Yhtiöittämisestä on seurannut säästötoimenpiteitä – yleensä henkilöstökuluista. Mikäli säästöt ovat kohdistuneet esimerkiksi laitteistoon, huoltoon ja varaosiin, on siitä seurannut turvallisuusriskejä. Jos yhtiöittäminen toteutuu, saan heittää loputkin haaveeni tavoitteesta saada Helsinkiin maksuton julkinen liikenne. HSL-yhteistyössä ei ole toteutunut edes rollaattoreilla kulkevien maksuttomat matkat. Irja Remekselä
kuntavaaliehdokas (vas) Helsinki