Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kokoomus teki taktisen emämunauksen – ja Kirsi Piha otti siitä ilon irti

Tämä viikko on jälleen ollut täynnä poliittista jännitystä. Tiistaina hallitus meinasi kaatua ja samaan aikaan eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti ääniin 9-8, että EU:n elpymispaketti vaatii eduskunnassa 2/3 enemmistön. Päätöstä kannattivat oppositiopuolueet ja keskusta muiden hallituspuolueiden jättäessä eriävän mielipiteen.

Olisi voinut kuvitella, että tiistain tapahtumat olisivat avanneet perussuomalaisten ohella myös kokoomukselle ladun kohti korkeampia kannatuslukemia. Pöytä oli hallituksen puolesta katettu valmiiksi.

Toisin kuitenkin kävi. Hallituksen horjuessa kaatumisen partaalla, kokoomus hätiköi ja kiirehti päättämään kantansa siitä, miten he eduskunnassa ryhmänä äänestävät elpymispaketin kohtalosta. Tilanne ei ollut kokoomukselle helppo, mutta lopputulos oli silti täysi katastrofi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän enemmistö päätti, että ryhmä äänestäisi tyhjää. Järkeilyn pohjana oli se, että näin kokoomus ei tukisi pakettia, jota ehdoiltaan vastustaa, mutta ei olisi osaltaan aiheuttamassa Eurooppaan mittavaa kriisiä EU-myönteisenä puolueena. Kokoomuksen kerrottua päätöksensä, osa ryhmän kansanedustajista kertoi irtaantuvansa siitä heti ja äänestävänsä pakettia vastaan. Kokoomuslainen katastrofi oli valmis.

Ottamatta kantaa kokoomuksen tyhjä-päätöksen asiapohjaiseen järkevyyteen, vastuullisuuteen tai seuraamuksiin, niin puoluetaktisesti se oli emämunaus. Useasta näkökulmasta.

Kokoomus veti huomion hallituskriisistä itseensä (vieläpä erittäin negatiivisella tavalla), vapautti näin keskustalle ja demareille tilaa niin kehysriihen kuin tukipakettiäänestyksen näkökulmasta sekä ajautui sisäiseen kaaokseen, josta jo kertaalleen rimpuili irti Helsingin pormestariepisodin jälkeen. Päätöstä olisi voinut hyvin lykätä, edes päivällä tai parilla. Näin aikataulu ei olisi pelannut hallituksen pussiin ja kokoomus olisi itsekin ehtinyt jäsennellä asiaa paremmin. Tuumaustauko olisi ollut perusteltu, mutta nyt strategia petti pahasti.

Kokoomus maksaa virheestään kovan hinnan. Demareiden sekoilu kehysriihessä pääministeri Sanna Marinin johdolla olisi pelannut ääniä kokoomuksen pussiin kesäkuun vaaleissa. Nyt kävi päinvastoin: kokoomus ottaa kunnolla takkiin ja perussuomalaisten ohella potin kaikkoavista kokoomusäänistä kerännee taitavaa kehysriihiteatteria osaltaan esittänyt keskusta.

Munaus repi auki myös jo kertaalleen laastaroidut kokoomuksen sisäiset haavat. Omassa Helsingin pormestaripelissään täydellisen mahalaskun tehnyt Kirsi Piha pääsi uudelleen riekkumaan puoluetta repivien näkemystensä kanssa ja vyöryttämään helsinkiläisten ääniä vihreiden leiriin, jonne hän kommenteillaan nyt asemoi itseään. Pihan ja kokoomuksen välit lienevät hyvin hyiset.

Huomionarvoista on myös se, että keskiviikkona puoleen päivään mennessä jo kaksi kokoomuksen helsinkiläistä kansanedustajaa oli ilmoittanut äänestävänsä eduskunnassa tukipakettia vastaan.

Kokoomus ei enää pääse pakoon keskustelua, jossa sen johdonmukaisuus ja sitä kautta puoluejohdon asema kyseenalaistetaan. Vähintään sen tekevät äänestäjät.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja