Antti Kaikkonen: Parempi sopia kuin sotia

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) Johanna Erjonsalo

Hallituksen kehysriihessä riittää ruodittavaa vähäksi aikaa. Oleellista loppupelissä on se, mitä riihessä päätettiin.

Vaikeusastetta lisäsi huomattavasti koronakriisi, joka on Suomeenkin aiheuttanut melkoisia ongelmia, myös taloudellisia. Niitä jälkiä pitää pikkuhiljaa alkaa siivoamaan.

Ratkaisuihin liittyy myös vaikeutensa.

Poliittisesti riihi ei ollut helppo, ei todellakaan. Jos tyylipisteitä olisi jaettu, eivät ne hääppöiset olisi olleet. Laidat ryskyivät ja otettiin lujasti yhteen. Sen verran lujasti, että arvelin jo itsekin hallituksen kaatuvan. Jossain kohtaa ehdin jo aloittaa työpöytäni siivoamisen Puolustusministeriössä. Tämä olisi tässä.

Hallituksessa on viisi erilaista puoluetta. On erilaisia näkemyksiä siitä, miten taloutta ja työllisyyttä tulisi hoitaa. Myös suhtautumisessa valtiomme velkaantumiseen on eroja.

Lopulta yhteiskuntarauha ja vakaus painoivat sopimisen puolesta. Hallituksen kaatuminen olisi tarkoittanut Suomeen mahdollisesti pitkäaikaistakin poliittista kaaosta - keskellä koronakriisin hoitoa. Se ei olisi ollut Suomen etu. Parempi sopia kuin sotia.

Ja oleellista loppupelissä on se, että riihestä lopulta saatiin paljon aivan asiallisia ratkaisuja.

Työn tekemisen verotusta ei kiristetä. Yrittämisen verotusta ei kiristetä. Autoilun ja liikenteen verotusta ei kiristetä. Sen sijaan verotuksen kotitalousvähennystä laajennetaan ja parannetaan.

Laitamme vauhtia talouden kasvuun ja saamme valtionvelan hallintaan. Työllisyyttä parannetaan ja säästöjäkin tehdään. Sosiaali- ja terveyspalveluista ei kuitenkaan leikata, eikä peruskoulusta. Veronkorotukset kohdistetaan mm. ulkomaisiin sijoittajiin.

Koronakriisiä hoidetaan edelleen. Tällä hetkellä kuljemme parempaa kohti. Rokotukset etenevät nyt hyvää vauhtia. Rajoitukset ovat toimineet toivotulla tavalla, ja niiden asteittainen purkaminen on aloitettu. Tartuntamäärät ovat viime viikot menneet oikeaan suuntaan: alaspäin. Kevät ja kesä alkavat näyttää siltä, mitä on toivottukin.

Valoa kohti mennään. Pidetään tämä suunta. Siihen voi jokainen meistä omalla toiminnallaan vaikuttaa.

Antti Kaikkonen

Kirjoittaja on puolustusministeri (kesk).

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut