Pääkirjoitus: Helsingin vaaleista jännitysnäytelmä – loppukiri ja valtakunnalliset edesottamukset ratkaisevat

Helsingin Uutisten päätoimittaja Karri Kannala. Johanna Erjonsalo

Kokoomus on palannut vihreiden ohi Helsingin suosituimmaksi puolueeksi, selviää Tietoykkösen viime viikolla Helsingin Uutisille tekemästä kuntavaalitutkimuksesta.

Tuoreen kannatusmittauksen suurin muutos on pääministeripuolue SDP:n romahtaminen helmikuun kolmannelta sijalta viidenneksi. Ohi ovat kivunneet niin perussuomalaiset kuin vasemmistoliitto, jotka ovat kokoomuksen tavoin pystyneet nostamaan kannatustaan. SDP:n pudotus sen sijaan on koko joukon suurin. Tosin kaikkien puolueiden muutokset mahtuvat tutkimuksen virhemarginaalin sisään.

Helsingissä pienemmistä puolueista keskusta ja KD ovat onnistuneet nostamaan kannatustaan hivenen ylöspäin, kuten myös Liike Nyt.

Puoluekantansa ilmaisseista 47 prosenttia pitää puoluekantaansa kuntavaaleissa täysin varmana ja 52 prosenttia melko varmana. Puoluekannastaan täysin varmoja on eniten perussuomalaisilla. Vähiten puoluekannastaan täysin varmoja on puolestaan vihreillä.

Tutkimukseen haastateltiin puhelimella 753 äänestysikäistä helsinkiläistä 27.4. - 29.4.2021. Näin ollen kannatusmittaus huomioi osittain jo myös viime viikon kehysriihen vaikutuksia sekä kokoomuksen päätöstä äänestää EU:n elpymispaketin kohdalla tyhjää. Samoin maaliskuun alussa kuohuttanut vaalien siirto on voinut osaltaan vaikuttaa kannatusmuutoksiin.

Näyttää siis vahvasti siltä, että Kirsi Pihan täydellinen mahalasku saattaa lopulta olla kokoomuksen pelastus, sillä kaksikko Juhana VartiainenElina Valtonen (ex Lepomäki) on nyt lunastamassa kokoomuslaisten heille lataamia odotuksia. Ilman viime viikon tyhjä-päätökseen liittyvää emämunausta kaula vihreisiin voisi olla jo suurempikin.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) paha epäonnistuminen viime viikon kehysriihessä, hallituksen kompurointi vaalien siirrossa sekä sote-uudistuksen suurissa kaupungeissa kohtaama vastustus sen sijaan nakertavat niin vihreiden, mutta erityisesti demareiden kannatusta. Molemmat olivat vielä helmikuussa Helsingissä vahvassa tikissä ja varsinkin demareiden käyrä ylöspäin.

Nyt Nasima Razmyar ja Eveliina Heinäluoma saava todella panna vaalivankkureihinsa vauhtia, mikäli meinaavat paikata puolueensa valtakunnalliset töppäilyt ja välttyä viidenneltä sijalta Helsingissä. Siihen heillä toki on vahvan ehdokasasettelun myötä edelleen hyvä mahdollisuus.

Peli on monelta osin kuitenkin edelleen auki, loppukiri ratkaisee.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut