Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Apu mielenterveyden kuormitukseen on nyt tärkeämpää kuin koskaan

HU:n vaaliareenalla julkaistaan kuntavaaliehdokkaiden kirjoituksia.

Nuoret ovat maksaneet meitä muita kovempaa hintaa rajoituksista: moni merkittävä asia heidän nuoruudessaan on ollut tauolla jo vuoden.

Helsingissä toisen asteen opiskelijat ovat opiskelleet pitkään etänä. Pitkittynyt etäopiskelu on heikentänyt monien oppimista. Etäkoulu on ollut vaativaa ja kuormittavaa monille, myös aivan tavallisille ja helposti oppiville nuorille. Erityisen huolestuttavaa on ollut ammatillisen koulutuksen keskeyttämisen on kasvu pandemiavuoden aikana: esimerkiksi Helsingissä Stadin ammatti- ja aikuisopistossa ammatillisen koulutuksen keskeyttäneiden määrä nousi viime vuonna monta prosenttiyksikköä.

Helsinki kartoitti toisen asteen opiskelijoiden oppimista ja hyvinvointia tänä talvena. Selvityksen perusteella lukiolaisista 56 prosenttia kokee toivottomuutta ja alakuloa lähes joka päivä tai useimpina päivinä. Alkuvuoden nuorisobarometrissa nuorten tyytyväisyys elämään on laskenut reippaasti ja on nyt jo koko mittaushistorian alhaisin.

Talven ja kevään aikana tapaamani nuoret ovat kaikki vahvistaneet tätä viestiä: apu mielenterveyden kuormitukseen on nyt tärkeämpää kuin koskaan.

Epidemia, poikkeusajat ja rajoitukset ovat lisänneet yksinäisyyttä, masennusta ja mielen kuormitusta. On tärkeämpää kuin koskaan, että jokainen saa apua ajoissa.

Askelia oikeaan suuntaan ollaan ottamassa: Helsingistä tulee ensimmäinen kaupunki Suomessa, joka lähtee toteuttamaan terapiatakuuta. Linjasimme kaupunginvaltuustossa, että hoitoon tulee päästä kiireettömissä tapauksissa enintään kahden viikon sisään, ja että maksuttomia matalan kynnyksen mielenterveyspisteitä, joihin pääsee ilman ajanvarausta saadaan koko kaupungin alueelle. Näistä Mieppi-mielenterveyspisteistä on jo valtavan hyviä kokemuksia. Helsinki on avannut tällä valtuustokaudella kaksi pistettä Kalasatamaan ja Myllypuroon, ja kolmas aiotaan avata pian Pohjois-Haagaan.

Helsinki lähtee toteuttamaan terapiatakuuta.

Nuorten tilanne on otettava vakavasti. Nämä ajat ovat olleet ennennäkemättömän kuormittavia meistä monelle tavalla, joita emme edes vielä ehkä täysin ymmärrä. Meillä on nyt vahva velvollisuus huolehtia siitä, että poikkeusaikojen ja etäopetuksen aikaansaama kuormitus ja oppimisen vajeet selvitetään ja lapsia ja nuoria autetaan. Kun nousemme pandemiasta, aivan olennaista on, että voimme satsata riittävästi mielen hyvinvointiin. Kaupunki, jonka nuoret voivat hyvin ja jossa jokainen saa avun, on meille kaikille parempi.

Anni Sinnemäki apulaispormestari kuntavaaliehdokas (vihr.)