Helsingissä suunnitellaan pormestarin ja apulaispormestareiden palkkojen korottamista. Korotus koskisi seuraava valtuustokautta eli vuoteen 2025 ulottuvaa kautta. Uusi pormestari valitaan kesäkuun kuntavaalien tuloksen pohjalta.
Pormestarin kokonaispalkaksi esitetään 16 000 euroa kuukaudessa. Palkankorotus olisi yli 1 300 euroa kuussa nykyiseen verrattuna. Tällä hetkellä Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) palkka on 14 636 euroa kuukaudessa.
Apulaispormestareiden kokonaispalkaksi ehdotetaan 11 000 euroa kuukaudessa, nykyisellään he tienaavat 10 454 euroa kuukaudessa. Kokonaispalkat sisältävät mahdollisen autoedun tai vaihtoehtoisesti työsuhdepolkupyöräedun, mutta ei kokouspalkkioita.
Korotuksia perustellaan sillä, että tehtäviin liittyvät vaatimukset ja haasteet eivät näy riittävästi nykyisissä kokonaispalkoissa. Helsingin pormestaristo pärjää huonosti myös isojen kaupunkien johtajien välisessä palkkavertailussa. Viime vuonna Helsingin pormestarin kuukausipalkka kokouspalkkioineen oli noin 16 350 euroa. Espoossa kuukausiansiot olivat noin 16 980 euroa, Vantaalla noin 16 180 euroa, Turussa noin 16 260 euroa ja Tampereella noin 14 200 euroa.
Kaupunginhallitus käsittelee asiaa tänään maanantaina kello 16 alkavassa kokouksessaan. Lopullisen päätöksen asiasta tekee kaupunginvaltuusto.
Palkkakeskustelu osuu aivan kuntavaalien alle ja saa siksi osakseen normaalia suurempaa julkisuutta. Vasemmistoliitto ja SDP käyttävät ehdotettua korotusta lyömäaseenaan vaalityössään. Kokoomus kannattaa ehdotusta, mutta keskustelu osuu heidän kannaltaan ikävään ajankohtaan, vaikka korotus onkin täysin perusteltu. Kaupunginhallituksen päätös siis riippunee lopulta vihreistä ja siitä, mitä he ovat asian suhteen päättäneet – tehdäkö asialla kuntapolitiikkaa vai nostaa palkka lähemmäs sitä tasoa, mitä sen aidosti tulisi olla.
Vasemmisto pääsi viime viikolla myllyttämään kokoomusta myös Vapaavuoren uudesta pestistä. Vapaavuori siirtyy virkatehtävänsä jälkeen tanskalaisen kiinteistösijoittajan NREP:n palvelukseen. Hän toimii yhtiössä osa-aikaisena kaupunkikehityksen neuvonantajana. NREP on ollut viime vuosina aktiivinen toimija Helsingin suunnalla hankkeissa, joissa on ollut vahva kytky kaupunkipolitiikkaan.
Sanomalehti Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola sen sijaan totesi, että "Vapaavuori näyttää hyvää esimerkkiä". Mervolan mukaan poliitikot ovat viime vuosikymmeninä hakeutuneet hyvin harvoin yksityisen sektorin yritysten palvelukseen sen jälkeen kun poliittisen uran huippu on ohitse. Yleensä he pyrkivät ja pääsevät julkisen sektorin tehtäviin. Osaa näistä julkisen sektorin poliittisista valinnoista voi pitää korruptiona. Poliittinen sopivuus ohittaa pätevyyden. Poliitikkojen pitäisi hakeutua nykyistä aktiivisemmin yksityisten yritysten palvelukseen. Näin he toisivat yrityksiin yhteiskunnallista osaamista. Toisaalta poliitikot kohtaisivat oikeasti yrityselämän haasteet ja vaateet. Viime vuosilta on liikaa esimerkkejä tilanteista, joissa poliitikkoja on valittu julkisiin johtotehtäviin vaihtelevalla pätevyydellä. Poliitikoille ja poliittisille avustajille järjestetyt kultaiset oksat rapauttavat moraalia ja jarruttavat yhteiskunnan dynamiikkaa, Mervola totesi pääkirjoituksessaan. Tähän on helppo yhtyä.
Selvää kuitenkin on, että helsinkiläisten äänestäjien silmissä Vapaavuoren uusi työ ja pormestarin palkkaan esitetty korotus ovat myrkkypikareita kokoomuksen kuntavaalitaistoon, siitä vasemmisto pitää huolen. Vaikka vihreät tukea antaisikin, kura tulee kokoomuksen niskaan. Toisaalta se osoittaa, että kokoomus ei vieläkään ole saanut vaalikonettaan Helsingissä kunnolla käyntiin.
Karri Kannala
karri.kannala@media.fi
Päätoimittaja, paikallisjohtaja