Lukijalta | Luonnoltaan monipuoliset alueet jätetty kiitettävästi rakentamatta

Helsinkiä on usein pidetty ”kivikylänä”, jossa ei ole sijaa luonnolle.

Todellisuus on kuitenkin aivan toisenlainen. On saaristoa, Vanhankaupunginlahtea, Viikkiä, Vuosaarta, Lauttasaarta ja paljon muuta.

Helsingissä ovat tietyt alueet, lähinnä luonnoltaan monipuoliset alueet jätetty kiitettävästi rakentamatta.

Itse asun Vuosaaressa, jonka luontokohteisiin olen perehtynyt jo neljä vuosikymmentä. Enemmän olen havainnoivani lajimäärien lisääntymistä kuin katoamista.

Perhos- ja lintulajeja on tullut kymmenittäin tänä aikana, jopa valkoselkätikka ja merikotka pesivät kaupungin alueella. Vuosaaren huippu on yksi malliesimerkki ”rakennetusta luontoympäristöstä”. Kasvit, perhoset ja metsäkauriit, supit, mäyrät ja ketut ovat saaneet sieltä oivan elinympäristön.

Lintubongarit täyttävät nyppylän viikonloppuisin. Hallittu hoitamattomuus on hyve. Jätetään maapuita, pökkelöitä pystyyn ja nurmikoita leikkaamatta.

Helsingin luonto on hyvin monipuolinen. Kiitos siitä muun muassa ympäristökeskukselle.

Kasvitieteilijälle Helsinki on varsinainen helmi, kasvit kun kertovat vuosisataista historiaa. Kuitenkin 60 prosenttia kasveistamme on ihmisen tänne tuomia. Reilu kymmenentuhatta vuotta sitten täällä oli parisataa metriä jäätä päällämme, eikä kasvin kasvia.

Miten lasketaan vieraslajit? Markku Piipponen Vuosaari

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut