Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kasvisruoan suosio ei kasva tuputtamalla sitä koulussa

Helsinki käyttää vuosittain kouluruokaan noin 17 miljoonaa euroa. Maksutonta kouluruokaa tarjotaan peruskoululaisille, joita Helsingissä on noin 45 000. Määrärahat budjetoidaan vuosittain oppilasmäärän mukaan.

Yksi annos maksaa noin kaksi euroa. Tuolla summalla kustannetaan kaikki raaka-aineista henkilökuntaan ja työmäärään. Annoksen koko lisukkeineen on noin 400 grammaa.

Ruokaa peruskouluissa kuluu päivittäin noin 18 000 kiloa. Ruoan menekki vaihtelee suuresti. "Jos puhutaan suosikkiruoista, kuten kalapuikoista ja pinaattiletuista, niin silloin ruokaa menee enemmän. Kasvisruoan menekki ei yleensä ole yhtä suurta kuin liha- ja kalaruokien", totesi ruokapalveluasiantuntija Katja Peränen haastattelussamme.

Peräsen mukaan inhokkiruoat puolestaan poistetaan listoilta. "Emme pidä listoilla sellaisia ruokia, joita oppilaat eivät syö. On tärkeää, että kouluruoka tulee päivän aikana syötyä".

Vähemmän tykättyjä ruokia ovat muun muassa härkislasagne ja quorn-nuudeliwokki. Quorn on lihan korvikkeeksi tarkoitettu sieniproteiinivalmiste.

Inhokkiruoka tai ei. Kasvisruoan määrää on tarkoitus kasvattaa jo ensi syksynä. Syksyn ruokalistalle on lisätty yksi kasvisruoka lisää kuuden viikon jaksolle. Helsinki haluaa puolittaa liha- ja maitotuotteiden kulutuksensa vuoteen 2025 mennessä.

Suomalainen kouluruokailu on jo itsessään upea asia. Kun keskustellaan siitä, onko kouluruoka hyvää vai ei, kannattaa aina muistaa edellä mainittu kahden euron kokonaishinta per annos. Sitä voi pitää ihmeenä. Mahtavaa on myös se, että Helsingin Uutisten jalkautuessa Pohjois-Haagan ala-asteen koululle, sai kouluruoka paljon enemmän ruusuja kuin risuja.

Kasvisruoan laatu ja maut ovat viime vuosina kehittyneet hurjasti. Vihannesten ja kasvisten syönti olisi hyvä opettaa kotona lapsille jo pienenä. Silti vierastan ajatusta, että pelkkää kasvisruokavaihtoehtoa pitää lapsille tuputtaa. Jos kasvisruokailijoilla on oikeus päättää omasta ruokavaliostaan, sama oikeus pitää olla joka päivä myös kaikkiruokaisilla. Valtuustossa vallitseva ideologia on huono konsultti kasvisruoan suosion kasvattamisessa. Lapsi syö sitä ruokaa, mistä aidosti tykkää. Aikuisten tehtävä on rohkaista maistamaan monipuolisesti ja pitää huolta aterian terveellisyydestä.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja