Vaaliareena | Helsingissä ei tee mieli yrittää saada lasta

Helsingin tulisi olla Suomen ja maailman lapsiystävällisin kaupunki. Matka tähän on tällä hetkellä valitettavasti pitkä, ja tulevalla valtuustokaudella riittää parannettavaa monella sektorilla.

Poliitikkojen on ristiriitaista puhua synnytystalkoista ja lapsen saamisen yrittämiseen kannustamisesta niin kauan kun resurssit lapsettomuushoidoissa ovat nykyisellä tolalla.

Vapaaehtoisesti lapsettomien pään kääntämisen sijaan tulisi keskittyä siihen, että mahdollisimman moni lapsen haluava onnistuu sen saamaan – oli sitten kyse mistä perhemuodosta vain. Julkisen puolen lapsettomuushoitojen resursseja täytyy kasvattaa, sillä nykyiset jonotusajat eivät ole kohtuullisia.

Jos raskaaksi onnistuukin tulemaan, saa seuraavaksi alkaa jännittämään synnytystä. HUS:n kätilöiden mukaan resurssipula ja kiire vaarantavat vauvan ja synnyttäjän terveyden, eikä turvallista synnytystä voida enää pääkaupunkiseudulla taata (HS 24.4.).

Helsinkiläisiä synnyttäjiä on jouduttu ohjaamaan kevään aikana naistenklinikan täyttöasteen vuoksi usein Hyvinkäälle, Lohjalle, Hämeenlinnaan tai Lahteen. Oman synnytyssairaalan saa varmuudella tietää vasta, kun synnytyshetki on jo käsillä.

Tilanne on täysin kohtuuton.

Helsinkiläisellä täytyy olla mahdollisuus synnyttää Helsingissä tai vähintään pääkaupunkiseudulla tietäen, että hän ja lapsi eivät vaarannu synnytyksessä aliresursoinnin ja kätilöiden kiireen vuoksi.

Mikäli synnytyssairaalasta kotiutuu turvallisesti, koittaa vuoden päästä jännitysnäytelmä nimeltään varhaiskasvatuspaikan haku. Vaikka askeleita eteenpäin on otettu, ei lähipäiväkotiperiaate edelleenkään toteudu kaikkien kohdalla.

Vauva-arjessa ja tulevassa työhönpaluussa riittää varmasti muutakin jännitettävää, eikä varhaiskasvatuspaikan haun tulisi olla yksi niistä.

Helsingin visio maailman toimivimmasta kaupungista ei toteudu niin kauan, kun elämän ensihetken palvelut ovat retuperällä.

Jemi Heinilä kuntavaaliehdokas (sd.) Harju

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut