Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Staran töiden yksityistäminen vaikuttaisi kaupungin toimivuuteen ja viihtyisyyteen

Helsingin kaupunki on kokoomuksen ja vihreiden johdolla ajamassa Staraa eli ”Stadin rakentajaa” alas. Olennainen osa Staran töistä siirrettäisiin kilpailutuksen kautta pienemmille, yksityisille yrityksille.

Konsulttiyrityksen ja kaupungin tekemien laskelmien mukaan tässä ”säästettäisiin” kaupungin rahoja vuositasolla 15– 20 miljoonaa euroa.

Stara on tällä hetkellä liikelaitos, joka kuului ennen rakennusvirastoon. Sen työtehtäviin kuuluu muun muassa puistojen ja katujen hoito sekä huoltovarmuuden ylläpitäminen. Lisäksi se osallistuu kaupungin korjaushankkeisiin.

Helsinki kasvaa vauhdilla. Yksi olennaisimmista asioista on kaupungin toimivuus ja viihtyisyys. Kesäisin puistot ovat monelle tärkeitä keitaita, joissa levähtää kiireiden keskellä.

Moniin muihin Euroopan suurkaupunkeihin verrattuna. Helsingin kadut ovat siistejä, puistot vivahteikkaita ja hyvin hoidettuja.

Staran panos infrastruktuurin ylläpitämiseen on siis olennaisen tärkeä.

Töiden siirtäminen kilpailutuksen kautta yksityisille voittoa tavoitteleville yrityksille vaikuttaisi väistämättä Helsingin kaupungin toimivuuteen ja viihtyisyyteen.

Nämä ”säästöt” tulisivat todennäköisimmin työehtojen ja työnhintojen polkemisen kautta.

Huonoja esimerkkejä on, niin Suomessa, kuin ulkomaillakin: esimerkkejä löytyy muun muassa siitä, miten tämän kaltainen kehitys on vaikuttanut työntekijöihin ja työnlaatuun.

Käytämmekö termiä kehittäminen keppihevosena huonompien työolosuhteiden luomiseen?

Jos ja kun Helsingin kaupunki haluaa profiloitua ainutlaatuisena ja houkuttelevana paikkana turisteille sekä meille täällä asuville, sen olisi syytä miettiä uudestaan yhtenäisen ja ammattitaitoisen Staran arvoa.

Olli Hopia Staran kausityöntekijä