Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Helsingin kasvettava luontoaan kunnioittaen ja arvokkaimpia alueitaan suojellen

Suomessa on paljon metsää, mutta silti moni suomalainen ei tiedä, miltä oikea vanha metsä näyttää. Suuri osa maamme metsistä on pikemminkin plantaasia, puupeltoa, jolla on hyvin vähän tekemistä oikean metsän kanssa.

Helsinkiläisillä on erityinen suhde kaupunkiluontoon ehkä juuri siksi, että Suomen suurimman kaupungin rajojen sisältä löytyy poikkeuksellisen paljon monimuotoista luontoa. Kaupunkimetsiä ei ole pilattu tehometsätaloudella.

Luonto on Helsingin vahvuus. Se erottaa meidät monista muista maailman pääkaupungeista. Yli kolmannes Helsingin pinta-alasta on viheralueita, jotka muodostavat metsien, niittyjen ja puistojen verkoston. Me olemme luontopääkaupunki.

Luonto on niin itsestään selvä osa kaupunkiamme, että emme aina edes ymmärrä, kuinka onnekkaita olemme. Kutsumalla itseään luontopääkaupungiksi Helsinki viestisi paitsi muulle maailmalla, mutta myös omille asukkailleen, että me ymmärrämme ainutlaatuisen luontomme arvon.

Viimeinen vuosi on ajanut meidät kauemmaksi toisistamme, mutta lähemmäksi luontoa. Siinä on myös jotain kaunista, että globaalin kriisin iskiessä, me suomalaiset menimme metsään. Poikkeusaikana lähiluonto antoi meille turvaa ja tilaa hengittää. Lenkkipolku. Lintulauta. Rantakalliot. Pitkospuut.

Helsingin pitää kasvaa luontoaan kunnioittaen ja arvokkaimpia alueitaan suojellen. Jokaisen mahdollisuus päästä helposti ja nopeasti lähiluontoon on asia, jota on puolustettava. Tämä on kaupunki, jossa metrolla pääsee metsään ja ratikka vie lintukosteikolle. Ainutlaatuinen saaristoluonto on vain vesibussimatkan päässä.

Me helsinkiläiset rakastamme luontoamme. Kysyttäessä kaupunkilaiset kertovat, että vanhan metsän tuoksu on yhtä lailla tärkeä kuin aavan meren tuntu. Luontomme on sekä karua että vehreää. Helsinki on monimuotoinen.

Annetaan metsien kasvaa. Jätetään lahopuut maahan. Korvataan nurmikot niityillä. Puolustetaan pölyttäjiä. Poistetaan esteet vaelluskalojen tieltä. Annetaan tilaa linnuille. Suojellaan Vartiosaari. Perustetaan kansallinen kaupunkipuisto. Laaditaan kaupunkiluontomme turvaksi uusi luonnonsuojeluohjelma.

Ja kutsutaan kaupunkiamme sen oikealla nimellä. Luontopääkaupunki.