Vaaliareena | Minne menet helsinkiläinen?

Tilastokeskus julkaisee vuosittain tilastoa muuttovetovoimasta. Helsinki on ollut vuosien ajan ykköspaikalla vetovoimatilastossa. Käänne tapahtui viime vuonna jolloin Helsinki tippui 20 parhaan joukosta kokonaan pois.

Tilastokeskus julkaisi toukokuussa tilastot muuttoliikkeestä vuodelta 2020. Tässä tilastossa Helsinki on menettänyt yksinomaan kotimaan kieliä puhuvia muuttajia ja Helsinkiin muuttavista yhä suurempi osuus on vieraskielisiä. Tilastokeskus on julkaissut myös alustavat tiedot alkuvuoden 2021 muuttoliikkeestä. Helsingistä on tämän vuoden aikana muutettu pois enemmän kuin kertaakaan 30 vuoteen.

Ilmiötä on selitetty niin koronalla kuin etätöillä, asumisen väljyydellä ja työttömyydellä, mutta tarkkaa tietoa ei asiasta ole. Mitä jos syy onkin katujen sekä koulujen turvattomuus ja rauhattomuus? Entä jos syy on omalla autolla liikkumisen hankaloittaminen? Entä jos syynä on liian nopea vieraskielisen väestön lisääntyminen? Mitä jos työikäinen väestö ei koe saavansa kuin maksajan roolin ilman hyviä peruspalveluja?

Esitin kaupunginvaltuuston kyselytunnilla, että Helsinki tekisi ripeän selvityksen muuttoon johtaneista syistä kaupungista muuttaneille. Esitykseni ei saanut vastakaikua asiaan vastanneen apulaispormestari Sinnemäen suunnasta. Hän kyllä kertoi, että yleistä muuttohalukkuutta selvitetään, mutta eikö olisi kaikkien etu tietää mitkä ovat ne syyt, jotka johtavat Helsingistä poismuuttamiseen? Jos tätä ei haluta kysyä, toivoisin muuttajien laittavan palautetta kaupungin päättäjille joka tapauksessa.

Helsinki ei voi olla maailman toimivin kaupunki ilman työssäkäyviä veronmaksajia ja yritystoimintaa. Helsingin pitovoimasta on pidettävä kiinni rakentamalla kaupunkia kaupunkilaisille ja kaupunkilaisten ehdoilla. Paradoksaalista kyllä, että samaan aikaan kun Helsingistä muutetaan kiihtyvällä tahdilla pois, on asuntorakentamisen määrä huipussaan ja sitä vain nostetaan. Lisäksi asumistukimenot ja toimeentulotukimenot kasvavat vuosi vuodelta, samoin kuin nollaveroa maksavien osuus väestöstä.

Seuraava valtuusto on paljon vartijana. Jatketaanko ideologista humppaa vai tehdäänkö Helsingissä jälleen kaupunkia kaupunkilaisille?

Mari Rantanen, kansanedustaja (ps.) kuntavaaliehdokas

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut