Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Peli kulisseissa alkoi – perussuomalaisia yritetään pudottaa ulos Helsingin pormestaripaikoilta

Perussuomalaiset hakee puolueen puheenjohtajan ja Helsingin pormestariehdokkaansa Jussi Halla-ahon vetämänä merkittävää vaalivoittoa niin valtakunnallisesti kuin myös paikallisesti Helsingissä. Tämän he myös kaikella todennäköisyydellä ja gallupkannatuksen perusteella kesäkuun kuntavaaleissa saavat.

Vaaleihin on aikaa vajaat kolme viikkoa. Vaalityön onnistumisella ja loppukirillä on useissa kunnissa merkittävä vaikutus, kun ratkotaan kunnan suurimman, toiseksi suurimman ja kolmanneksi suurimman puolueen paikkaa. Järjestyksellä on ratkaiseva merkitys, kun luottamustehtäviä ja poliittisia johtopaikkoja neuvotellaan vaalituloksen vahvistuttua.

Helsingissä lienee selvää, että kisa suurimman puolueen paikasta käydään kokoomuksen ja vihreiden kesken. Demarit, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset ovat gallupmittauksissa liian kaukana takana.

Sen sijaan kisa kolmossijasta on näiden puolueiden kesken todella tiukka. Helsingin Uutisten huhtikuun lopun kannatusmittauksessa perussuomalaiset saivat 13,4 prosentin, vasemmistoliitto 13,2 prosentin ja demarit 12,8 prosentin kannatuksen. Vuoden 2017 kuntavaaleissa perussuomalaisten kannatus Helsingissä oli 6,7 prosenttia, eli vaalivoitosta on tulossa merkittävä.

Kolmossijalla on Helsingissä vielä selvästi useita muita kuntia suurempi painoarvo. Se johtuu käytössä olevasta pormestarimallista. Tällä hetkellä kaupungin suurimalla puolueella kokoomuksella on pormestari sekä apulaispormestari. Toiseksi suurimmalla ryhmällä eli vihreillä on kaksi apulaispormestaria. Vuonna 2017 kolmossijan napanneilla demareilla puolestaan on yksi apulaispormestarin paikka ja selvästi kevyin pormestarisalkku.

Helsingin kuntapolitiikan kulisseissa onkin nyt alkanut keskustelu siitä, annettaisiinko perussuomalaisille apulaispormestarin paikkaa, jos puolue voittaa kolmossijan itselleen. Asiaa on pohtinut ääneen esimerkiksi vihreiden ex-valtuutettu ja nykyinen Miltton Networksin toimitusjohtaja Elina Moisio. Myös kokoomuksen ja demareiden sisäpiiristä on vahvistettu Helsingin Uutisille, että asiasta käydään keskustelua.

Tampereella on ollut Helsinkiä pidempään käytössä pormestarimalli. Siellä on jo totuttu niin sanottuun valtakoalitio ja oppositio -malliin. Nyt sama voi rantautua myös Helsinkiin, jos perussuomalaiset on kolmanneksi suurin, mutta heidät pelattaisiin ulos pormestaripaikoilta.

Täysin turvassa ei ole myöskään kokoomus, sillä Helsingin Uutisten tietojen mukaan vasemmistossa on väläytelty tosissaan myös mahdollisuutta vihervasemmistoblokin rakentamiseen, jos vaalitulos antaa siihen mahdollisuuden. Vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton yhteistyö on tiivistynyt tällä valtuustokaudella.

Vaalitulos näyttää siis suuntaa, mihin Helsingin politiikka lähtee, mutta varmoja siitä voidaan olla vasta, kun neuvottelut luottamuspaikoista on käyty. Voi myös olla, että kokoomus ja perussuomalaiset lähentyvät vaalien jälkeen toisiaan, jos toinen vaihtoehto on "oppositio". Keskusteluissa on myös vaihtoehto, jossa pormestaripuolueiden pohjaa kasvatettaisiin kolmesta neljään.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja