Vaaliareena: | Osaajapulan ratkaisemiseen tarvitaan kaupunkien panos

Osaavan työvoiman saatavuus on monilla aloilla tärkein kilpailutekijä, joka suurelta osin ratkaisee yrityksen kohtalon. Esimerkiksi ohjelmistoala on kertonut kärsivänsä lähes 10 000 osaajan vajeesta.

Kilpailu osaajista ei ole vain yritysten, vaan valtioiden ja niiden suurten kaupunkiseutujen välistä. Kaukainen Suomi ei ole ensimmäisenä asuinmaan vaihtoa suunnittelevan toivelistalla. Meillä lupaukset sujuvasta maahanmuuttoprosessista ja arjen palveluiden järjestymisestä ovat siksi vielä monia muita Euroopan metropoleja tärkeämpiä.

Valtaosa huippuosaajia tavoittelevista suomalaisista yrityksistä toimii Helsingissä ja Espoossa. Tulevan asuinkaupungin maineella, palveluilla ja elämänlaadulla on suuri merkitys, kun ihminen miettii, missä haluaisi asua.

Monia oikeita asioita on jo tehty. Englanninkielisiä luokkia on lisätty ja maahantulo- ja asettautumispalveluita tarjoamaan perustettu International House Helsinki tekee tärkeää työtä.

Kaupunkien on kyettävä vakuuttamaan potentiaaliset muuttajat siitä, että hyvän arjen saa täällä pyörimään vaivattomasti. Lapsille on löydyttävä kansainvälinen päiväkoti tai koulu mahdollisimman läheltä kotia tai työpaikkaa - myös kesken lukukauden. Lasten lisäksi myös puolisoiden asettumista pitää tukea esimerkiksi kohdennettujen rekrytointipalveluiden avulla.

Oma lukunsa ovat ne kansainväliset osaajat, jotka ovat jo kertaalleen löytäneet pohjolan perukoille. Espoon ja Helsingin korkeakouluissa opiskelee tuhansia ulkomaalaisia tutkinto-opiskelijoita. Valitettavan moni kuitenkin muuttaa pois heti valmistumisen jälkeen. Tämä on resurssien haaskausta. Ensimmäinen askel ongelman ratkaisuun on kokoomuksen esittämä pysyvä oleskelulupa suomalaisesta korkeakoulusta valmistuneille ulkomaalaisille opiskelijoille. Toinen tärkeä asia on huolehtia siitä, että opiskeluaikaiset kokemukset pääkaupunkiseudusta ovat mahdollisimman hyvät.

Koronapandemia on tuonut uuden kilpailuvaltin Suomelle. Yhtäkkiä väljyys, luonnon läheisyys ja säntillisesti asiansa hoitava hallinto ovat arvokkaampia kuin terassit tai teatterit. Pääkaupunkiseudun on otettava tästä mahdollisuudesta kaikki irti ja panostettava entistä enemmän kv-osaajien houkutteluun.

Daniel Sazonov, kaupunginvaltuutettu, valtuustoryhmän puheenjohtaja (kok), OTM, Helsinki

Emma-Stina Vehmanen, kuntavaaliehdokas (kok), KTM, Espoo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut