Pääkirjoitus | Äänestäminen on turvallista, mutta kuntien pitäisi kertoa siitä nyt taajaan

Kuntavaalit on kunnallisen demokratian ja kansanvallan juhlapäivä. Sen siirtäminen muun kuin ylitsepääsemättömän syyn takia syö koko kunnallisen demokratian legitimiteettiä. Kansanvallan perustaa olisi pitänyt puolustaa ennen kaikkea nyt poikkeusaikana muuten kuin luovuttamalla eli vaalit siirtämällä.

Siirto kuitenkin tehtiin ja se oli epäonnistuminen hallitukselle, oikeusministerille ja oikeusministeriölle. Jälkikäteen voidaan todeta, että huhtikuun alkuperäisenä vaalipäivänä koronatilanne ei ollut alkuunkaan niin paha, kuin esitetyt skenaariot väittivät. Toki tilanne nyt kunnallisen demokratian uutena juhlapäivänä 13.6. näyttää vielä huomattavasti paremmalle. Siirrosta voisikin antaa puhtaammat paperit, jos ehdokasasettelun aikaa ei olisi jatkettu.

Huoli vaalien ja sitä kautta kuntademokratian legitimiteetin kärsimisestä, jos äänestysprosentti jäisi esimerkiksi alle 50:n on silti ehdottoman oikea. Äänestäjät eivät saa pelätä äänestämistä.

Vaalipaikoilla vaalitoimitus pystytään Suomen kaltaisessa esivaltaan uskovassa ja harvaanasutussa maassa hoitamaan turvallisesti. Kovin ruuhkaisia paikkoja vaalihuoneet eivät ole aiemminkaan olleet. Turvavälit ovat löytyneet luonnostaan ja suojautuminen onnistuu. Ennakkoäänestämään moni menee kauppareissulla, jonka tekisi kuitenkin.

Keinoja löytyy ja monia hyviä on jo esitetty – vaalien siirron ansiosta uusia äänestyskäytäntöjä otetaankin nyt käyttöön.

Erityisen tärkeää olisi, että THL, oikeusministeriö, kunnat ja keskusvaalilautakunnat kertovat painokkaasti ja taajaan, miten vaalit nyt toteutetaan turvallisesti. Pelkoja voi hälventää tiedolla. Nyt on demokratiakampanjoiden aika. Tarve korostuu, koska vanhoja paikkoja on vedetty nyt pois äänestyskäytöstä ja uusia tuotu tilalle.

Silti kunnat eivät ole demokratiakampanjoissa laajasti kunnostautuneet. Pääkaupunkiseudulla nähdäkseni vain Vantaa tekee extraa. Espoo ja Helsinkikin takaavat jouhevan ja turvallisen äänestämisen, mutta siitä pitäisi nyt ehdottomasti viestiä muutenkin, kuin niin sanotusti pakollisilla vaalikuulutuksilla.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut