Vaaliareena: Keskustan vetovoimaa ei lisätä autoilua helpottamalla

Keskusta tarvitsee lisää paikkoja, joissa pysähtyä ihmettelemään maailman menoa, toteaa kirjoittaja. Jussi Vehkasalo

Tommi Mäklin29kuntavaaliehdokas (vas.)

Helsingin keskustan näivettyminen ja luksustuotteita myyvien kivijalkaliikkeiden ahdinko on herättänyt kovasti keskustelua. Näivettymisen syyksi on tarjottu erityisesti leveiden autobaanojen sekä helsinkiläisten tukemien halpojen pysäköintipaikkojen puutetta kaupungin ytimessä.

Autoilijoiden kokema ahdinko ajaa haaveissaan luksusliikkeissä asioivan espoolaisoletetun tilaamaan muotinsa verkkokaupasta tai etsimään sen lähikauppakeskuksesta.

Kuusikaistaisen autotunnelin rakentaminen keskustaan tai Esplanadin puiston lanaaminen parkkipaikaksi tuskin kuitenkaan ratkaisee luksusliikkeiden hyllyvälien tyhjenemistä. Kerskakulutuksen aikakauden päättyminen ja keskiluokan kurjistuminen lienevät tehneet kansalle kalliita ja usein heikkolaatuisia riepuja myyvistä muotiketjuista menneen maailman kummajaisia.

Aika on ajanut ohi tavalliselle kaduntallaajalle nenää nyrpistävistä lasipalatseista, joita odottaa joko radikaali uudistuminen tai kuihtuminen pois.

Mielestäni Helsingin keskustan vetovoima palautetaan palauttamalla alue ihmisten käyttöön. Karut, kulutukselle pyhitetyt korttelit kaipaavat kipeästi nykyaikaisempaa kaupunkitilaa, johon jokainen helsinkiläinen on tervetullut vailla taka-ajatusta kuluttamisesta.

Siis lisää paikkoja, joissa pysähtyä ihmettelemään maailman menoa, lisää puistoja, joissa paistatella päivää ja irrottautua hetkeksi oravanpyörästä, ja lisää avoimia tiloja sekä rakennuksia, joihin olet tervetullut ihan vain olemaan. Mallia voi ottaa vaikka kantakaupungin lukuisista vanhoista pienistä puistoista ja aukioista.

Tommi Mäklin kuntavaaliehdokas (vas.)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut