Pääkirjoitus: Kontulassa äänestysaktiivisuus oli 2017 vain puolet Paloheinän tasosta, miten käy nyt?

Vaalikoneiden aktiivikäyttäjiä on kaikissa ikäryhmissä, muistuttaa Helsingin Uutisten päätoimittaja Karri Kannala. Johanna Erjonsalo

Vuoden aikana on Helsingissä kerrottu useista vakavista väkivallanteoista, joissa tekijänä on ollut alaikäinen.

Lähes 70 prosenttia Helsingin Uutisten vaalikoneeseen vastanneista kuntavaaliehdokkaista on sitä mieltä, että nuorten väkivalta on Helsingissä huolestuttavan yleistä. 25 prosenttia vastaajista on väitteen kanssa eri mieltä.

Eniten nuorten väkivaltainen käytös huolestuttaa perussuomalaisten ja kokoomuksen ehdokkaita. Vähiten vasemmistoliiton ehdokkaita.

Asumisen kalleus Helsingissä on kestoaihe, joka kirvoittaa mielipiteitämyös Helsingin Uutisten vaalikoneessa.

Jakolinjat väitteeseen ”Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen osuutta tulee kasvattaa ja vähentää kovan rahan omistusasuntojen määrää” ovat kaupungin kolmen suurimman puolueen kesken selvät. Vihreiden (67%) ja demarien (86%) ehdokkaista väitettä kannattaa selkeä enemmistö, kun taas kokoomuksen ehdokkaista 68 prosenttia ei kasvattaisi kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen osuutta.

Perussuomalaisista ehdokkaista vaalikoneen väitettä kannattaa 55 prosenttia ja vasemmistoliiton ehdokkaista 97 prosenttia.

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin ehdokkaat ottavat kantaa Helsingin Uutisten vaalikoneessa.

Vaalikoneiden merkitys kasvaa. Maaliskuun uutisjutussamme vaalitutkija Sami Borg ja Tampereen yliopiston informaatioteknologian yliopistonlehtori Kari Koljonen nostivat esille jälleen sen, että ennen kaikkea nuorille vaalikoneet ovat käyttöliittymä vaaleihin kokonaisuudessaan. Nuoret tarkoittavat tässä jo nelikymppisiä, jotka koko oman äänestyshistoriansa ovat käyttäneet vaalikoneita. Aktiivikäyttäjiä on silti kaikissa ikäryhmissä, koronan takia aiempaa enemmän myös vanhemmissa sukupolvissa.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa 61,8 prosenttia helsinkiläisistä äänioikeutetuista käytti äänioikeuttaan. Vaihteluväli oli kuitenkin suuri: Kontulan C -alueen 41,1 prosentista aina Paloheinän yli 81 prosenttiin. Toivotaan, että nukkuvien osuus jää nyt kesäkuussa mahdollisimman pieneksi.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut