Kolumni: Maailman toimivin kaupunki ei ole vielä valmis

Tavoite maailman toimivimmasta kaupungista on ohjannut tekemistämme Helsingin kohta päättyvällä nelivuotisella valtuustokaudella. Maailman toimivin kaupunki tarkoittaa asukkaille maailman parasta arkea ja yrityksille maailman parasta toimintaympäristöä. Ei mikään vaatimaton tavoite! Jokainen voi arvioida, miten olemme onnistuneet. Itse näen kaupungin ottaneen monta askelta eteenpäin kaupunkina, jossa on mahdollista elää hyvää elämää, joka tarjoaa mahdollisuuksia monille sekä turvaa ja palveluja kaikille.

Vaalit ja valtuustokauden vaihdos tapahtuvat poikkeuksellisessa ajassa, pandemian edelleen rajoittaessa elämäämme. Vaikka terveydellinen kriisi on hoidettu kiistatta erinomaisesti, on korona vaikuttanut dramaattisesi työttömyyden kasvuun, nuorten hyvinvointiin sekä sosiaaliseen eriytymiseen. Kuitenkin kriisi on myös toiminut tarpeellisena kiihdyttäjänä digitalisaatiossa. Esimerkkinä koulujen ja terveyspalveluiden ottama merkittävä digiloikka. Kaupungin toimivuus on mahdollistanut Helsingin sopeutumisen nopeasti kriisistä johtuviin haasteisiin. Ketteryydestä löytyy hienoja esimerkkejä, kuten viime kesän Senaatintorin ravintolakokonaisuus ja joustavasti hoidetut ravintoloiden sekä muun toiminnan lupa-asiat.

Oodi, Helsinki Biennale, Hiilineutraali Helsinki –ohjelmakokonaisuus ja merellisen Helsingin avautuminen ovat tämän kauden elinvoimaan liittyviä asioita, josta me kaupunkilaiset voimme olla ylpeitä.

Maailman toimivin kaupunki ei ole kuitenkaan vielä valmis. Se kasvaa ja kehittyy. Itse toivoisin nimenomaan elinvoimainvestointien olevan kärjessä. Investoinnit, jotka mahdollistavat kestävän kasvun sekä uusien työpaikkojen synnyn, mikä varmistaa hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämisen. Ydinkeskustaa tulee määrätietoisesti kehittää. Työvoiman saantiin, kansainvälisten osaajien houkutteluun sekä osaamiseen tulee panostaa. Tulevaisuuden liiketoiminta rakentuu olennaisesti sen ympärille, miten ratkaisemme koko maailmaa ja kaupunkeja kohtaavia haasteita kuten ilmastonmuutosta. Helsingissä kasvu perustuu yhä enemmän tutkittuun tietoon, innovaatioihin, luoviin ideoihin ja kasvuhakuiseen yrittäjyyteen. Arvopohjaisuus ja inklusiivisuus ovat trendejä, joita meidän ei tule ohittaa. Kulttuuri ja tapahtumat ovat keskeisiä vetovoimatekijöitä. Lisäksi nuoret tulee asettaa keskiöön, he luovat meidän tulevaisuutemme.

Näillä askelmerkeillä minä jatkaisin maailman toimivimman kaupungin kehittämistä. Entäs sinä?

Marja-Leena Rinkineva

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut