Sanna Immanen: ”Olisi synti olla ottamatta Suomesta mallia”

Suomen Tallinnan suurlähetystön lehdistövirkamies Sanna Immanen. Elmi Ahonen

Suomalaiset mielellään kuulevat tietää, mitä muut meistä ajattelevat. Jaan kanssanne nyt erään tuoreen analyysin. Virolainen tutkivan journalismin viikkolehti Eesti Ekspress julkaisi äskettäin jutun ”Kolme syytä, miksi Suomi pärjäsi pandemian kanssa”.

Toivottavasti lehtijutun antama välitodistus voidaan aikanaan esittää lopullisena päättöarviointina.

Ensimmäisessä aallossa seurattiin tiiviisti sitä, millainen taktiikka osoittautuu parhaaksi. Eesti Ekspress toteaa, että ainoastaan rajat sulkemalla ja maan sisäistä liikkumista rajoittamalla Suomi ei pärjännyt. Samat metodit olivat käytössä muuallakin.

Lehden mukaan mikään yksittäinen onnenkantamoinen tai oikea-aikainen toimi ei ollut ratkaiseva. Onnistumisen avain oli kokonaispaketti – kaikki se, mitä Suomi on sadassa vuodessa saanut aikaan.

1) Suomi ei jäänyt luottamaan onnekkaan syrjäiseen sijaintiinsa, vaan jatkoi valmistautumista. Rajojen sulkeminen pidettiin keinovalikoimassa ja juuri sitä keinoa sitten tarvittiinkin. Toisen aallon hillinnässä tiukka rajakontrolli tuotti tulosta.

2) Lehti toteaa, että tiukat rajoitukset toimivat vain, jos ihmiset niitä noudattavat. Virosta katsottuna Suomi muistuttaa tässä enemmän Itä-Aasian menestyjämaita kuin muuta Eurooppaa. Valtio antaa ohjeet ja kansalainen noudattaa niitä – sillä valtio olemme me kansalaiset.

Suomalaiset noudattivat sääntöjä huolellisesti ja vapaaehtoisesti. Eesti Ekspress muistuttaa: ”Suomi on vuosikymmenet rakentanut yhteiskuntaa, joka on valmis ottamaan kollektiivista vastuuta.”

3) Kolmatta syytä – suomalaisten käytössä olevaa tilaa – on tutkittu vähemmän. Suuri osa kotitalouksista on yhden hengen talouksia tai korkeintaan kahden sukupolven perheitä. Neliöitä on henkeä kohden aika reilusti eikä todella huonoa slummiasumista ole ollenkaan.

Lehti kiinnittää huomiota myös Uudenmaan eristämiseen. Miten pääkaupunkiseudun sulkeminen muusta maasta oli edes mahdollista? Siksi, että kaikki palvelut ovat saatavilla kunta- ja maakuntakeskuksissa koko Suomessa.

Loppupäätelmänä Eesti Ekspress summaa, että suomalaisen yhteiskunnan poikkeuksellinen vahvuus on tullut korona-aikana hyvin esiin. Valtio on suomalaisten yhteinen projekti, jonka on määrä edistää yhteisön etua. Kriisissä yksilöiden suuri enemmistö ryhtyi toimimaan yhteisen päämäärän eteen. ”Olisi synti olla ottamatta Suomesta mallia”, päättyy analyysi.

Sanna Immanen

Kirjoittaja on Suomen Tallinnan suurlähetystön lehdistövirkamies

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut