Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Vaaliareena Jatkuva asukasmäärän kasvu ei ole kestävä vaihtoehto

Olemme eläneet poikkeuksellisia aikoja jo miltei puolitoista vuotta. Edellisen kerran tämän kaltainen pandemia on ravistellut maailmaa yli 100 vuotta sitten. Nyt se sattui omalle aikakaudellemme. Kaikessa fyysisessä, henkisessä ja taloudellisessa karmeudessaan tämä ajanjakso on tuonut meille jotain uuttakin: mahdollisuuden työskennellä monimuotoisemmin. Kaikilla ei työn luonteesta johtuen ole mahdollisuutta tehdä töitä etänä, mutta erittäin merkittävällä osalla suomalaisista tämä mahdollisuus on.

Moni on huomannut etätyön olevan itselleen sopiva vaihtoehto. Työn tekeminen ei ole enää tiettyyn paikkaan sidottua. Monesta on tullutkin korona-ajan myötä ns. monipaikkainen tai asuinpaikka on siirtynyt kokonaan kasvukeskusten ulkopuolelle. Mielestäni jokaisen tulee saada valita itselleen paras asuinpaikka. Koska merkittävä osa töistä on nykyään paikkariippumattomia, onnistuu niiden tekeminen mistä tahansa. Tämä edellyttää toki hyviä verkkoyhteyksiä ja niihin onkin panostettava ympäri Suomea.

Pääkaupunkiseudun kasvu on jatkunut voimakkaana vuosikymmeniä. Tämä on heijastunut asuntojen hintoihin ja sitä myötä myös työvoiman saatavuuteen. Erityisesti Helsingissä asumiskulut ovat monin paikoin niin korkeat, että kaikilla ei ole kaupungissa yksinkertaisesti varaa asua. Ainakaan, jos toivoo rahaa jäävän muuhunkin kuin asumiseen. En itse pidä aivan järkevänä esimerkiksi Helsingin merkittäviä kasvutavoitteita asukasmäärän suhteen. Keitä se palvelisi? Asukasmäärän kasvun jatkuessa voimakkaana, ruuhkautuvat päiväkodit ja muut palvelut. Monille pienten lasten vanhemmille on jo todellisuutta se, että päiväkotipaikkaa ei tahdo saada läheltä kotia.

Paikkariippumaton työ luo monenlaisia mahdollisuuksia. Se vähentää väen pakkautumista pääkaupunkiseudun asukaskeskittymiin ja säästää siten myös arvokasta lähiluontoamme liialta rakentamiselta. Etätyön mahdollisuudet vähentävät myös ruuhkia.

En näe ajatusta jatkuvasta asukasmäärän kasvusta ja asumisen äärimmäisestä tiiviydestä tavoiteltavana. Tämä vaihtoehto ei ole kestävä, saati moderni. Toisenlainen yhteiskunnallinen vaihtoehto väljempine vesineen on olemassa. Kehitetään koko pääkaupunkiseutua, Uuttamaata ja Suomea. Pidetään elämä näin hyvänä myös Helsingissä.

Antti Kaikkonen kansanedustaja ja puolustusministeri (kesk.)

kuntavaaliehdokas Tuusulassa

Toisenlainen yhteiskunnallinen vaihtoehto väljempine vesineen on olemassa.