Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Riita koulutusrahoista oli nappikauppaa Kruunusilta-fiaskon rinnalla

Raha on Helsingin politiikassa kuuma puheenaihe. Varsinkin näin vaalien alla.

SDP, vihreät ja vasemmistoliitto ryöpyttivät useiden viikkojen ajan kokoomusta ja pormestari Jan Vapaavuorta siitä, että hän ei tuonut esitystä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan budjetin ylityksestä eli lisämäärärahoista kaupunginhallitukseen vihervasemmiston toivomassa aikataulussa.

Riidassa oli kyse siitä, että vihervasemmisto halusi lisämäärärahan suuruudeksi 17,5 miljoonaa euroa, kun kokoomus ja Vapaavuori esittivät noin kymmenen miljoonan euron pottia, jota perustelivat virkajohdon näkemyksellä rahoituksen tarpeesta.

Vapaavuori väitti, että suuremman rahasumman penäämisessä ja asian kiirehtimisessä oli kyse poliittisesta pelistä, jossa huomio pyrittiin kääntämään pois hallituksen valmistelemasta sote-uudistuksesta, joka "ryöstää Helsingiltä satoja miljoonia". Pormestari väitti vaateita myös vaalikampanjoinniksi kuntavaalien alla.

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan maanantaina esittää 163,5 miljoonan ylityksiä vuoden 2021 talousarvioon. Summa pitää sisällään myös edellä mainitut 17,5 miljoonaa euroa, sillä kokoomus hävisi asian äänestyksessä. Lopullisesti ylityksistä päättää kaupunginvaltuusto.

Vaalipeliä tai ei, niin Kruunusillat-hankkeen kasvaneiden kustannusten rinnalla kyse oli nappikaupasta. Kruunusillat-hankkeen kustannusarvio on noussut valtuustolle 2016 esitetystä 430 miljoonan euron kokonaisuudesta lähes 800 miljoonaan euroon. Kyse on tämän hetken kustannusarviosta, joka voi edelleen muuttua rakentamisen alkaessa.

Kovaa meteliä kasvatuksen ja koulutuksen noin kahdeksan miljoonan euron lisärahoituksesta pitänyt v ihreät ei sen sijaan näe ongelmaa Kruunusillat-hankkeen sadoilla miljoonilla euroilla räjähtäneissä kuluissa, vaan syyttää puolestaan Vapaavuorta ja kokoomusta politikoinnista.

Kruunuvuoreen suunnitellulla uudella asukasmäärällä laskettuna ratikkayhteys (johon kuuluu mm. Suomen pisin silta) maksaa nyt 40 740 euroa per kruunuvuorenrantalainen. Samalla rahalla voisi ostaa kaikille kruunuvuorenrantalaisille uudet sähköautot vauvasta vaariin – tai koska ne autot eivät mahdu uudelle Laajasalonbulevardille – niin HSL:n aikuisten AB-matkalipun kaikille rannan asukkaille 54 vuodeksi!

Jokainen äänestäjä voi itse päätellä, kummasta asiasta aidosti pitäisi keskustella isoilla kirjaimilla: kasvatuksen ja koulutuksen ykkösmiljoonista, vai siltahankkeen sadoista miljoonista. Pääministerin aamiaisroposista nyt puhumattakaan.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja