Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Helsingin poliitikot hylkäsivät pormestariston palkankorotukset ennen vaaleja, mutta ovat nyt korottamassa omia kokouspalkkioitaan – vain päivä tai viikko vaalien jälkeen

Helsingin poliitikot päättivät hiljattain, ettei pormestareiden palkkoja koroteta tulevalle valtuustokaudelle pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) ehdotuksen mukaisesti. Vapaavuori oli ehdottanut, että pormestarin palkka nostetaan 14 636 eurosta 16 000 euroon kuussa.

Apulaispormestareiden kokonaispalkaksi ehdotettiin 11 000 euroa kuukaudessa, nykyisellään he tienaavat 10 454 euroa kuukaudessa.

Palkkakeskustelu osui aivan kuntavaalien alle ja sai siksi osakseen normaalia suurempaa julkisuutta. Vasemmistoliitto ja SDP käyttivät ehdotettua korotusta lyömäaseenaan vaalityössään. Kokoomus kannatti ehdotusta, mutta keskustelu osui heidän kannaltaan ikävään ajankohtaan, vaikka korotus olisikin ollut täysin perusteltu. Kaupunginhallituksen päätös syntyi lopulta äänestyksen pohjalta, jonka kokoomus hävisi, kun myös vihreät kääntyi vastustamaan korotusta. Asialla siis tehtiin vahvasti kuntapolitiikkaa vaalien alla, eikä palkkoja nostettu enää valtuustossakaan lähemmäs sitä tasoa, mitä niiden aidosti tulisi olla.

Nyt vaalien jälkeen on helppo varmistua siitä, että kyse todellakin oli vaalitempusta. Helsingin kaupunginhallitus käsittelee nimittäin juuri alkavassa kokouksessaan vuorostaan luottamushenkilöiden taloudellisia etuuksia. Suomeksi sanottuna siis kaupunginhallituksessa, kaupunginvaltuustossa, jaostoissa ja lautakunnissa istuvien poliitikkojen kokous- ja vuosipalkkioita.

Nämä etuudet ovat jo nyt Helsingissä varsin hyvällä tasolla ja kestävät vertailun Suomen muihin suuriin kaupunkeihin, toisin kuin pormestariston palkat.

Helsingin Uutisten sisäpiirilähteistä saamien tietojen mukaan luottamushenkilöiden palkkioita koskeva korotusesitys olisi kuitenkin menossa läpi kaupunginhallituksessa. Tosin mahdollisesti vasta ensi viikolla, sillä asia jäänee tänään vielä pöydälle.

Kokous- ja vuosipalkkioiden korottaminen aiheuttaa kaupungille vuositasolla suuremman kustannuksen kuin mitä pormestariston palkkioiden nostaminen olisi aiheuttanut. Silti vihreillä, demareilla ja vasemmistoliitolla on Helsingin Uutisten tietojen mukaan halu viedä tämä korotus läpi – onhan vaaliuurnien sulkeutumisesta jo tosin aikaa melkein vuorokausi, ja ensi maanantaina jo yli viikko.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja